Επί τάπητος το μέλλον των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών (vid) | Πολιτική συζήτηση

Επί τάπητος το μέλλον των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών (vid) | Πολιτική συζήτηση

Το φλέγον ζήτημα της απογραφής του Ελληνισμού της Αλβανίας τον προσεχή Οκτώβριο, η καταπάτηση περιουσιών των Βορειοηπειρωτών από το Αλβανικό κράτος, αλλά και η ενταξιακή του πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υπό προϋποθέσεις στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, απασχόλησαν ως επί το πλείστον την ανοιχτή πολιτική συζήτηση με τίτλο Ελληνισμός στην Αλβανία – Εξελίξεις και Προοπτική, που έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πολιτικής και Πολιτιστικής διημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ) ΟΜΟΝΟΙΑ και με την υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής.

Αρωγοί στην σημαντική αυτή προσπάθεια τα Capital Market και η Valuenews.gr, που πρωτοστατεί στα ζητήματα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

IMG_0375-1536x1024
IMG_0406-1536x1024
IMG_0397-1536x1024

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Βασίλης Κάγιος και ο Βουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ευάγγελος Ντούλες.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η Διευθύντρια Ενημέρωσης της Valuenews.gr Γιώτα Χατζηθεοδώρου και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Γιώργος Τζομάκας.

IMG_0371-1536x1024

Τον παρών έδωσαν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Θεοδώρα Τζάκρη, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Γραμμένος, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής και πρώην Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Νίκη Αραμπατζή, ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Χριστόφορος Ευθυμίου, ο Πρόεδρος του Ιστορικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος, το μέλος του συλλόγου συγγενών και φίλων πεσόντων του ΄40 Γιώργος Νούλας και φυσικά πλήθος Βορειοηπειρωτών που είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για όλα τα καίρια ζητήματα που ταλανίζουν σήμερα την Βόρεια Ήπειρο.

Κάγιος | Τα μέλη μας διώκονται και απειλούνται από το Αλβανικό κράτος

IMG_0370-1536x1024

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΓΙΟΣ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

«Τον Οκτώβριο του 2017 η Αλβανική Κυβέρνηση ψήφισε ένα νέο νόμο πλαίσιο για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Ωστόσο σήμερα, πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, η Αλβανική Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην έγκριση του σημαντικότερου αυτού εφαρμοστικού νόμου. Η Νομοθεσία αυτή επηρεάζει σημαντικά το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το οποίο συνδέεται και με την επερχόμενη απογραφή πληθυσμού του Οκτωβρίου του 2022, στην οποία θα πρέπει να δώσουμε όλοι ένα ηχηρό παρόν.

Όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην Αλβανία, έχουν εντείνει την δημογραφική αλλοίωση που εξακολουθεί να ταλανίζει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και είναι αποτέλεσμα των υπογείων και φανερών πιέσεων που δεχόμαστε από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά και από την έλλειψη ουσιώδους στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και από την πλευρά του Εθνικού Κέντρου.

Τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που αγωνίζονται για την προάσπιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, στοχοποιούνται, απειλούνται και περιθωριοποιούνται. Εκδιώκονται από τις θέσεις εργασίας τους και τις επιχειρήσεις τους».

Ντούλες | Με αφανισμό κινδυνεύει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός

IMG_0369-2-1536x1024

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΟΥΛΕΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

«Ο στόχος μας δεν είναι η απόγνωση, είναι η επίγνωση και επωφελούμαι ξανά σήμερα της ευκαιρίας να τονίσω ότι ναι βρισκόμαστε σήμερα ίσως στην κρισιμότερη καμπή ενός αναπόσπαστου τμήματος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Κινδυνεύει σήμερα εν έτη 2022 με αφανισμό. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η Αλβανία προσπαθεί να μεταρρυθμίσει κάθε τομέα της δημόσιας ζωής και να την προσαρμόσει με τις Ευρωπαϊκές πραγματικότητες, ούτως ώστε κάποια στιγμή να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Κατσανιώτης | Αναμένουμε από την Αλβανία να προασπίσει τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας

katsaniotis-1536x864

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ – ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

«Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ευρώπη βιώνει καταστάσεις, τις οποίες πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή Ελληνικού εδάφους, τα δίκαια της πατρίδας μας χωρίς να ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το αδιέξοδο.

Κάθε προσπάθεια ανακίνησης ή αναβίωσης ανύπαρκτων ζητημάτων θα μας βρίσκει σταθερά αντίθετους.

Αναμένουμε την ολοκλήρωση των απαιτούμενων πρωτοβουλιών από την πλευρά της Αλβανικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την προστασία των μειονοτικών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Ειδικά σε ότι αφορά τον αυτοπροσδιορισμό και την χρήση της γλώσσας από τις μειονότητες.

Βλέπετε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες για την επίλυση των θεμάτων, που έχουν προκύψει σε περιπτώσεις πλαστογράφησης τίτλων κυριότητας, καθώς και για προσπάθεια νομιμοποιήσεων, αποζημιώσεων και καταχώρησης περιουσιών. Πρόκειται για σημαντικά ζητήματα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια κτηματογράφησης και ενώ αναμένουμε τον Οκτώβριο την διεξαγωγή απογραφής του πληθυσμού».

Τζάκρη | Περιουσιακό ζήτημα και αυτοπροσδιορισμός απαραίτητη προϋπόθεση

IMG_0386-1536x1024

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

«Σας αξίζει ένας ειλικρινής έπαινος γιατί κάτω πολύ αντίξοες συνθήκες και σε ένα δυσμενές και ασταθές περιβάλλον, σε βάθος χρόνου υπερασπιστήκατε την Ελληνική σας ταυτότητα.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση μετά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, δεν επέδειξε την ίδια επιμονή για την υπεράσπιση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Σήμερα, μένοντας σταθεροί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει πραγματική πρόοδος και στα δύο θέματα, δηλαδή και στο περιουσιακό και στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης να πρωτοστατεί στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως να υποβαθμίσει καθόλου τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα».

Σκανδαλίδης | Η Κυβέρνηση οφείλει να θέτει συνεχώς το θέμα της Ελληνικής Μειονότητας

IMG_0393-1

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

«Το να λέμε σήμερα τι έκαναν οι Ελληνικές κυβερνήσεις και τι έκανε η μειονότητα μέχρι τώρα και να κάνουμε ένα συναγωνισμό ποιος έκανε τα πιο πολλά και τα πιο λίγα δεν έχει μεγάλο νόημα. Μεγάλο νόημα έχει τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Και εγώ για αυτό έχω δύο πράγματα να πω. Το ένα είναι η Ελληνική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει, έτσι όπως πρέπει να την υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει παράλληλα να θέτει συνεχώς επί τάπητος το θέμα της Ελληνικής μειονότητας ως θέμα Δημοκρατίας και ως θέμα αξιών των Ευρωπαϊκών Δημοκρατικών Θεσμών».

Γραμμένος | Στον αγώνα αυτό δεν είστε μόνοι

IMG_0391

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

«Θα ήθελα να αναφερθώ στο όνομα το ήρωα Κώστα Κατσίφα. Ενός αδελφού μας που έπεσε γιατί έκανε το αυτονόητο, προσπάθησε να υπερασπιστεί την Ελληνική σημαία, που για αυτό το σύμβολο έχει χυθεί πολύ αίμα για να είμαστε σήμερα εμείς εδώ ελεύθεροι και να εκφραζόμαστε.

Η Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό πληθυσμιακό σύνολο. Η Εθνική Ελληνική μειονότητα γνώρισε την καταπίεση, τον διωγμό, την σκληρότητα και τον θάνατο στο όνομα της Ελλάδας.

Θέλω να ξέρετε ότι στον αγώνα σας αυτό δεν είστε μόνοι. Καμία μα καμία κυβέρνηση, τα τελευταία 30 40 χρόνια δεν έλυσε τα προβλήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».

Κουρουμπλής | Η απογραφή όπλο στα χέρια του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου

koyroymplis-1536x864

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Αυτή τη στιγμή μπροστά μας υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα η υπόθεση της απογραφής. Η απογραφή θα είναι ένα εργαλείο, ένα καλώς εννοούμενο όπλο στα χέρια και του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου αλλά και του Ελληνισμού απανταχού της γης.

Δεν υπάρχει πιο ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας και της όποιας Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελληνικών κομμάτων, όπου νομίζω ότι στα περισσότερα ζητήματα έχουμε κοινό τόπο να βρούμε τον τρόπο ώστε να πιεστεί η Αλβανία και στα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήατα όπως το περιουσιακό, η Ελληνική ταυτότητα και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Η υπόθεση που υπερασπίζεστε είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση η οποία έχει βρεθεί σε σύγκρουση με συμφέροντα άλλου κράτους, όπως είναι η Αλβανία».

Αραμπατζή | Ο Δήμος Αθηναίων αρωγός στην προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων

arampatzi-1536x864

ΝΙΚΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

«Ο Δήμος Αθηναίων πάντα στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων, για την ίση μεταχείριση των πολιτών και για την προάσπιση του πολιτισμού, των ηθών, των αξιών και όλων των πολιτιστικών δρώμενων.

Εάν συνδυάσετε την εργατικότητά σας και το πείσμα σας, το οποίο σας διακατέχει και διεκδικήσετε δυναμικά τα δικαιώματά σας, ελπίζω και εύχομαι να φέρετε εξαιρετικά αποτελέσματα».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Ιστορικού Συλλόγου των Βορειοηπειρωτών Μπάμπη Καραθάνου και του μέλους του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Χριστόφορου Ευθυμίου και στη συνέχεια οι τοποθετήσεις όλων των δηλωθέντων ομιλητών Βορειοηπειρωτών.

Πηγή: Valuenews.gr

Σχετικά άρθρα: