Αλβανία: Τα πυρηνικά καταφύγια του Χότζα τα «κατάπιε» η θάλασσα!

Αλβανία: Τα πυρηνικά καταφύγια του Χότζα τα «κατάπιε» η θάλασσα!

Τα καταφύγια της κομμουνιστικής εποχής της Αλβανίας κατασκευάστηκαν για να αντέχουν σε μια πυρηνική επίθεση, αλλά κανείς δεν προέβλεψε ότι θα δεχτούν «επίθεση» από τη θάλασσα πολλά χρόνια αργότερα.

Οι ακτές της Αλβανίας πλήττονται περισσότερο από τη διάβρωση στην Ευρώπη και οι ειδικοί λένε ότι οι λόγοι για αυτό είναι η κλιματική αλλαγή και η ανεξέλεγκτη αστικοποίηση.

Στη συμβολή του ποταμού Σεμάν και της Αδριατικής, στην κεντρική Αλβανία, πολλά καταφύγια που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της εξουσίας του κομμουνιστή Ενβέρ Χότζα για να αντέξουν σε περίπτωση αμερικανικής, σοβιετικής ή κινεζικής εισβολής  έχουν ήδη βυθιστεί. Την ίδια τύχη είχαν το αστυνομικό τμήμα, το αθλητικό γήπεδο και η πετρελαιοπηγή, αναφέρει το κροατικό πόρταλ Index.hr.

«Τα καταφύγια κατασκευάστηκαν για να αντέχουν σχεδόν τα πάντα, αλλά έχασαν τη μοναδική τους μάχη -με τη θάλασσα- είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 80χρονος Ιλίρ Ζανί.

Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι σε μόλις τρεις δεκαετίες, η Αδριατική θάλασσα έχει καταπιεί 800 μέτρα ακτογραμμής σε αυτή την περιοχή.

Η  Ιζμίρ Μέρνιτσα, κάτοικος του χωριού κοντά στις εκβολές του Σεμάν, φοβάται ότι η ταβέρνα της μπορεί να είναι το επόμενο θύμα.

«Ανησυχούμε μήπως η θάλασσα καταπιεί τα πάντα μπροστά μας», είπε, δείχνοντας έναν πανύψηλο υδάτινο πύργο.

«Θα μας καταπιούν τα κύματα»

Το 2009, οι αρχές ανέσυραν επτά βυθισμένες αποθήκες από τη θάλασσα με τανκς. Λόγω της ροής της θάλασσας γύρω από το καταφύγιο, δημιουργήθηκαν δίνες, εξαιτίας των οποίων πνίγηκαν πολλοί κολυμβητές.

Δέκα χρόνια αργότερα οι αποθήκες βρίσκονται ξανά κάτω από το νερό. Σύμφωνα με ειδικούς της κλιματικής αλλαγής από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), περίπου το ένα τρίτο της ακτογραμμής μήκους 427 χιλιομέτρων της Αλβανίας επηρεάζεται από τη διάβρωση, καθώς αλλοιώνονται έως και δύο ακτές το χρόνο.

Ο  Αμπντουλάχ Ντίκου, περιβαλλοντικός εμπειρογνώμονας, είπε ότι η Αλβανία χάνει 27 τόνους εδάφους ανά εκτάριο ετησίως λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, περίπου 11 φορές τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι ειδικοί προβλέπουν επίσης ότι η στάθμη της θάλασσας στην Αλβανία θα αυξηθεί από 40 έως 105 εκατοστά έως το 2100 λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η αποψίλωση των δασών, η άναρχη κατασκευή ρεματιών ποταμών που έχει επιταχύνει τις ροές τους και η ανεξέλεγκτη αστικοποίηση κατά μήκος της ακτής συμβάλλουν επίσης στα προβλήματα.

alo.rs (φωτογραφία από αλβανικά ΜΜΕ)

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: