Ερντογάν: Δίνει στον Ράμα drones για τον έλεγχο όλης της Αλβανίας και δωρεάν εμβόλια στον Ζάεφ

Ερντογάν: Δίνει στον Ράμα drones για τον έλεγχο όλης της Αλβανίας και δωρεάν εμβόλια στον Ζάεφ

Για επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα βρέθηκαν διαδοχικά την περασμένη εβδομάδα οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας Εντι Ράμα και Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν με τουρκικές εταιρείες την κατασκευή μεγαλόπνοων έργων.

Για επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα βρέθηκαν διαδοχικά την περασμένη εβδομάδα οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας Εντι Ράμα και Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν με τουρκικές εταιρείες την κατασκευή μεγαλόπνοων έργων.

Drones για τον έλεγχο της χώρας

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις με εκπροσώπους τουρκικών εταιρειών για την κατασκευή έργων στη χώρα του.

Οπως γράφει η αλβανική ιστοσελίδα gazetashqiptare.al, μεταξύ των έργων είναι η κατασκευή εργοστασίου εμβολίων, η Teknopark Albania, το σύστημα ελέγχου της επικράτειας με υπερ-ευφυή drone και ολόκληρο το τρίτο πρόγραμμα για τις εθνικές υποδομές.

Το εργοστάσιο εμβολίων θα χρησιμεύσει για την παραγωγή 7 τύπων εμβολίων. Το Teknopark Albania, αφορά στην κατασκευή κέντρου υψηλής τεχνολογίας για εταιρείες HighTech και Start Up.

Επίσης, ο έλεγχος στην αλβανική επικράτεια θα γίνεται με υπερ-έξυπνα drone, στοχεύοντας στη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για τη δημόσια τάξη, τα εδάφη, τις ακτές και τους δρόμους, καθώς και άλλες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Ράμα.

Εργοστάσιο εμβολίων και HighTech πάρκο

Οπως δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός, η συνεργασία με την Τουρκία θα παρέχει στην Αλβανία:

rama-erdogan3

Οδικός χάρτης Αλβανίας – Τουρκίας για το κέντρο υψηλής τεχνολογίας στα περίχωρα των Τιράνων (φωτογραφία ata.gov.al)

– Κατασκευή εργοστασίου 7 τύπων εμβολίων, ως την καρδιά κέντρου φαρμακευτικής παραγωγής πρώτης κατηγορίας

– Το Teknopark Albania, κέντρο υψηλής τεχνολογίας στα περίχωρα της πρωτεύουσας, για εταιρείες HighTech, νεοσύστατες επιχειρήσεις και έρευνα, σύμφωνα με το επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόζεται στην Τουρκία, ως καταλύτης για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για νέους ανθρώπους.

– Σύστημα εδαφικού ελέγχου της χώρας με υπερ-ευφυή drone, για την παραγωγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για δρόμους, ακτές, γεωργικές εκτάσεις, δάση, δημόσια τάξη και άλλες δραστηριότητες.

– Τρίτο πρόγραμμα που αφορά στις εθνικές υποδομές.

Δείπνο εργασίας με Ζάεφ

Με ευχαριστίες προς τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε από την Αγκυρα η αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Ζάεφ και Ερντογάν είχαν το βράδυ του Σαββάτου δείπνο εργασίας, στη διάρκεια του οποίου συζήτησαν για τις αμοιβαίες φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

erdogan-zaev1
Στιγμιότυπο από το δείπνο Ερντογάν – Ζάεφ (φωτογραφία από το facebook)

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έκανε λόγο για εξαιρετικά καλή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και στάθηκε στο έντονο ενδιαφέρον των τουρκικών εταιρειών να επενδύσουν στη χώρα του και να εμβαθύνουν τις επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις.

Δωρεά 30.000 εμβολίων

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας Βένκο Φιλίπτσε επισήμανε σε ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους είπε πως θα τους δωρίσει 30.000 εμβόλια της κινεζικής εταιρείας Sinovak.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μας είπε ότι δωρίζουμε 30.000 εμβόλια από τον κατασκευαστή Sinovak. Αυτή η χειρονομία αλληλεγγύης αποτελεί έναν ακόμη δείκτη ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαριστούμε πολύ τον τουρκικό λαό και τον πρόεδρο Ερντογάν» ανέφερε στην ανάρτησή του ο Φιλίπτσε.

196687923_2703483046625378_2793152554534276736_n
Претседателот на Република Турција, Реџеп Таип Ердоган ни соопшти дека ни донираат 30.000 вакцини од производителот Синовак. Овој гест на солидарност е уште еден показател за искреното пријателство и соработка меѓу двете земји. Голема благодарност до турскиот народ и претседателот Ердоган.

«Στο δείπνο εργασίας, συζητήσαμε τις φιλικές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Τουρκία σε αρκετούς τομείς. Η συνεργασία με τη φιλική Τουρκία ήταν δυναμική ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid 19 και η υποστήριξη που δόθηκε στον τομέα της υγείας μέσω του οργανισμού TIKA μας βοήθησε πολύ, και εκφράζω μεγάλη ευγνωμοσύνη», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας.

Χωρίς τίτλο

Πηγή: gazetashqiptare.al, ata.gov.al, echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: