ΚΑΚΑΒΙΑ: Από τις ουρές χιλιομέτρων στα άδεια σύνορα

ΚΑΚΑΒΙΑ: Από τις ουρές χιλιομέτρων στα άδεια σύνορα

Ένα απίστευτο χάος κατάφερε να δημιουργήσει η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει αυστηροποίηση των μέτρων με… χρονοδιάγραμμα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, χωρίς φυσικά να είναι άμοιροι ευθυνών και όσοι επέμειναν να ταξιδέψουν στη γείτονα χώρα, παραβλέποντας ότι δε θα ήταν δυνατόν να επιστρέψουν με την ίδια ευκολία.

Χιλιάδες Αλβανοί και Βορειοηπειρώτες που τις προηγούμενες ημέρες έφευγαν κατά κύματα από την Ελλάδα για να περάσουν τις ημέρες των διακοπών με τους συγγενείς τους στην Αλβανία, θέλησαν να επιστρέψουν πριν τεθούν σε ισχύ η διέλευση στην Ελλάδα μόνο με αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό, το πλαφόν των 750 ατόμων αλλά και η επταήμερη υποχρεωτική καραντίνα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν ουρές πολλών χιλιομέτρων εντός του αλβανικού εδάφους, καθώς ήταν αδύνατον να υπάρχει μια φυσιολογική ροή τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, όπου είχε εγκατασταθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και προχωρούσε σε μαζικούς ελέγχους όλων των εισερχομένων. Μάλιστα, η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη την Παρασκευή, όταν υπήρξε μια δίωρη σχεδόν διακοπή της λήψης δειγμάτων από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, οπότε για το διάστημα αυτό τα σύνορα έκλεισαν εντελώς.

Βέβαια, το «κομφούζιο» στα ελληνοαλβανικά σύνορα ήταν λίγο- πολύ αναμενόμενο για όσους έχουν μια στοιχειώδη γνώση για τις μετακινήσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς ουρές υπήρχαν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου και σε εποχές που δεν υπήρχε ο κορωνοϊός και η ανάγκη υγειονομικού ελέγχου. Πόσο μάλλον όταν προαναγγέλθηκαν μέτρα, που ήταν σίγουρο πως θα οδηγήσουν σε μαζική επιστροφή.

Η μόνη που φάνηκε να πιάνεται στον ύπνο, ήταν η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, όταν άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου οι εικόνες από αλβανικά ΜΜΕ, που έδειχναν ανθρώπους να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους στον δρόμο, περιμένοντας πότε θα έρθει η σειρά τους να ανοίξουν τα σύνορα.

Υπό την πίεση των γεγονότων, το βράδυ του Σαββάτου δόθηκε εντολή να μην κλείσει τις νυχτερινές ώρες το τελωνείο Κακαβιάς, όπως ίσχυε βάσει προηγούμενης απόφασης, αλλά να λειτουργήσει κανονικά μέχρι το πρωί, με τον ΕΟΔΥ να στέλνει και άλλο κλιμάκιο, ώστε να διενεργούνται οι έλεγχοι στους διερχόμενους. Οι αποφάσεις χρειάστηκε να καταστρατηγηθούν με εντολές από τα κεντρικά και δεύτερη και τρίτη φορά, όταν αρχικά συμπληρώθηκε από νωρίς το πρωί της Κυριακής ο ανώτατος αριθμός των 750 ατόμων που προβλέπεται να περνούν ημερησίως από την Κακαβιά, αλλά και το βράδυ, προκειμένου να μείνουν ξανά ανοιχτά τα σύνορα, με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να φτάνει μάλιστα με lear jet από την Αθήνα.

Από σήμερα το πρωί, πάντως, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και αυτό έχει να κάνει τόσο με το ότι πέρασαν όσοι ήθελαν να περάσουν, αλλά κυρίως με το ότι πλέον έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο διέλευσης μόνο με αρνητικό τεστ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το προηγούμενο τριήμερο πέρασαν από τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς πάνω από 15.000 άνθρωποι, ενώ ο χθεσινός αριθμός διελεύσεων ήταν τόσο μικρός που οι τελωνειακοί εκτιμούσαν πως δε θα συμπληρωθεί καν ο ανώτατος αριθμός των 750 διελεύσεων μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Για «αλαλούμ» μίλησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, λέγοντας ότι τα μέτρα πάρθηκαν καθυστερημένα και τονίζοντας την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής τους. «Υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος, γιατί στη γειτονική χώρα υπάρχουν πολλά κρούσματα και έχουμε μεγάλη επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών. Χρειάζεται πιο επισταμένος έλεγχος, καλύτερη παρακολούθηση και ενδελεχής ιχνηλάτηση για να αποφύγουμε μεταφορά περιστατικών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ευθύνες σε όσους αγνόησαν τις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες και τα προαναγγελθέντα μέτρα, επέρριψε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Κι εγώ μπορεί να ήθελα να πάω σε όλη την Ήπειρο αυτές τις μέρες και δεν πήγα πουθενά. Αυτό έπρεπε να το σεβαστούν όλοι, που ήθελαν να πάνε στη γειτονική χώρα, γιατί η φετινή χρονιά δεν είναι ίδια με τις άλλες. Από τη στιγμή που δεν έγινε, παρά τις προειδοποιήσεις του ελληνικού κράτους, σε έκτακτες περιπτώσεις λαμβάνονται έκτακτα μέτρα», σημείωσε.

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

Σχετικά άρθρα: