Κορονοϊός: Γιατί το Ισραήλ βάζει φρένο στην 4η δόση εμβολίου τρεις μέρες πριν ξεκινήσουν εμβολιασμοί σε άνω των 60 ετών

Κορονοϊός: Γιατί το Ισραήλ βάζει φρένο στην 4η δόση εμβολίου τρεις μέρες πριν ξεκινήσουν εμβολιασμοί σε άνω των 60 ετών

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προγραμμάτισε εμβολιασμούς με την 4η δόση εμβολίων κατά του covid-19 ενόψει και της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρονοι αρμόδιες αρχές της χώρας αποφάσισαν όπως αναβάλουν τα προγραμματισμένα ραντεβού για την τέταρτη δόση που θα ξεκινούσαν την Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου.

 Η κυβέρνηση της χώρας βάζει φρένο στους εμβολιασμούς μετά από νέα εκτίμηση πως η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη ασθένεια από άλλες παραλλαγές — αλλά επίσης εξαπλώνεται ταχύτερα και αποφεύγει καλύτερα τα εμβόλια. 

Σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Channel 13 του Ισραήλ, ο διευθυντής του Υπουργείου Υγείας ανέφερε πως ενδέχεται να μην εγκρίνει τις πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις καθώς εκκρεμούν περαιτέρω δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η νοσηλεία από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερα απ΄ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια 

Συγκεκριμένα ο Nachman Ash, γενικός διευθυντής του υπουργείου, είπε πως δεν έχει ακόμη εγκρίνει την εκστρατεία εμβολιασμού της 4ης δόσης καθώς αναμένενονται δεδομένα και από τη Μεγάλη Βρετανία που αποδεικνύουν πως η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από το στέλεχος Δέλτα.

Μέχρι και 70% πιθανότητες

 Όπως τόνισε, τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον έχουν μεταξύ 50 και 70 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε σχέση με εκείνους που έχουν προσβληθεί με το στέλεχος Δέλτα, δήλωσε την Πέμπτη η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Βρετανίας.

Τα ευρήματα της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύουν τις υπάρχουσε μελέτες που αναφέρουν πως η μετάλλαξη όμικρον προκαλεί ηπιότερη ασθένεια από άλλες παραλλαγές — αλλά επίσης εξαπλώνεται ταχύτερα και αποφεύγει καλύτερα τα εμβόλια.

“Θα το συζητήσουμε πάλι”

“Εάν προκύψουν περισσότερα δεδομένα με το ίδιο αποτέλεσμα θα πρέπει να στείλουμε το θέμα της 4η δόσης για περισσότερη συζήτηση στις επιτροπές των ειδικών”, ανέφερε στο Channel 13, ο Ash επιβεβαιώνοντας πως η 4η δόση εμβολιασμού θα καθυστερήσει στο Ισραήλ

ethnos.gr

Σχετικά άρθρα: