Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία συζήτησαν την εφαρμογή των συμφωνιών στις Βρυξέλλες

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία συζήτησαν την εφαρμογή των συμφωνιών στις Βρυξέλλες

Οι επικεφαλής των διαπραγματευτών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση μετά την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο μήνα.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε μια ανασκόπηση της εφαρμογής περισσότερων από 30 συμφωνιών που υπεγράφησαν από την έναρξη του διαλόγου το 2011.

Την Τετάρτη, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, μετά από ξεχωριστές συναντήσεις με τον απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο, Miroslav Lajcak. Στην ομάδα του Κοσσυφοπεδίου ήταν επικεφαλής ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Besnik Bislimi και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Σερβίας ήταν ο Petar Petkovic, ο οποίος ηγείται του κυβερνητικού γραφείου που επικεντρώνεται στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Lajcak δήλωσε ότι «μόλις ολοκλήρωσα ένα διήμερο εκτεταμένων και σε βάθος συζητήσεων με τους δύο Αρχηγούς διαπραγματευτές και τις ομάδες τους για το πλήρες φάσμα των στοιχείων του Διαλόγου – προηγούμενες συμφωνίες, τρέχοντα θέματα και επόμενα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και θα συνεχίσουμε».

Και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών. Το Κοσσυφοπέδιο σημείωσε την αδιαφορία της Σερβίας για υπογεγραμμένες συμφωνίες σε θέματα όπως η διαχείριση των συνόρων, η αναγνώριση πανεπιστημιακών διπλωμάτων, η αναγνώριση πιστοποιητικών επικίνδυνων εμπορευμάτων και η ελεύθερη κυκλοφορία. Η Σερβία διαμαρτυρήθηκε για μη εφαρμογή του Κοσσυφοπεδίου μιας συμφωνίας που επιτρέπει την ίδρυση ένωσης των Σερβικών δήμων.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι αυτή η συμφωνία παραβιάζει το σύνταγμα. Η σημερινή κυβέρνηση φοβάται ότι μια σύνδεση με εκτελεστικές εξουσίες που λαμβάνει άμεσες εντολές από το Βελιγράδι θα ισοδυναμούσε με κράτος εντός του κράτους και θα μπορούσε έτσι να παραλύσει το Κοσσυφοπέδιο. Αντ’ αυτού, θέλουν η ένωση να μην έχει εκτελεστικές εξουσίες και να μην περιλαμβάνει μόνο Σερβικούς δήμους στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το Κοσσυφοπέδιο να βρει τρόπους για την εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ θα έρθει επίσης με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Τα δύο μέρη συζήτησαν επίσης το θέμα των αγνοουμένων. Σχεδόν 6.000 άνθρωποι από το Κοσσυφοπέδιο έχουν δηλωθεί αγνοούμενοι από το τέλος του πολέμου με τη Σερβία το 1999.

Οι ηγέτες των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν για δεύτερη φορά τον Ιούλιο, μετά την πρώτη τους συνάντηση στις 15 Ιουνίου. Οι δύο ομάδες συζήτησαν τις προετοιμασίες για τη συνάντηση.

ibna

Σχετικά άρθρα: