Το ταξίδι της Φον ντερ Λάιεν στα Δυτικά Βαλκάνια

Το ταξίδι της Φον ντερ Λάιεν στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε στα Τίρανα όπου την υποδέχτηκε με τελετή ο Πρωθυπουργός  Έντι Ράμα στο Παλάτι των Ταξιαρχιών.

Από σήμερα η φον ντερ Λάιεν ξεκινά την επίσημη επίσκεψή της στα Δυτικά Βαλκάνια.

 Ξεκίνησε από την Αλβανία, στη συνέχεια στη Βόρεια Μακεδονία και αύριο στο Κοσσυφοπέδιο και την επόμενη μέρα στη Σερβία και τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα (starplus-tv.com). 

Στα Σκόπια

9

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια την Τρίτη, εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ζητώντας από τα μέρη να λύσουν τις διαφορές με διάλογο.

«Ανησυχώ για την τρέχουσα κρίση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Είναι σημαντικό τώρα τα πράγματα να μην κλιμακωθούν και τα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ έχει μακρά ιστορία και βασίζεται σε διάλογο και στενή οικονομική συνεργασία. Όταν ξεκινήσαμε πριν από 70 χρόνια και μετά από ένα φοβερό μέρος της ιστορίας μας στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, χρειάστηκε πολύς διάλογος και συνεργασία για να επουλωθούν οι πληγές για να οικοδομηθεί φιλία και με βάση την πίστη ήρθε η συμφιλίωση. Χρειαζόμαστε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για να μιλήσουμε για τα προβλήματα », δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Χαιρέτισε τη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο οποίος είπε ότι ο διάλογος μπορεί να είναι επωφελής για το μέλλον του λαού.

«Παραμένω ισχυρός υποστηρικτής του διαλόγου. Οι ηγέτες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν την επίλυση προβλημάτων. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες για συνομιλίες, εταιρικές σχέσεις, διμερή συνεργασία. Επαναλαμβάνω, η διαδικασία του Βερολίνου είναι ό, τι καλύτερο στα Δυτικά Βαλκάνια. Χαίρομαι που η Πρόεδρος της Επιτροπής θα έχει το επίκεντρο της ατζέντας της στα Δυτικά Βαλκάνια. Μπορούμε πάντα να κάνουμε κάτι εδώ. Είμαστε φίλοι με όλους τους γείτονες και έτσι θα συνεχίσουμε», είπε ο Ζάεφ. (alsat.mk)

 echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: