Επισημοποιήθηκε η προεκλογική σύμπραξη του ΚΕΑΔ με το ΔΚ

Επισημοποιήθηκε η προεκλογική σύμπραξη του ΚΕΑΔ με το ΔΚ

Αργά το μεσημέρι σήμερα και δεδομένου ότι λήγει η προθεσμία κατάθεσης των σχετικών στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για την εγγραφή κομμάτων και πολιτικών συμμαχιών για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Απριλίου, στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος – ΔΚ υπογράφηκε η συμφωνία προσχώρησης στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ. Τη Συμφωνία προεκλογικής πολιτικής σύμπραξης υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΔΚ κ. Λιουλζίμ Μπάσα και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Λεπτομέρειες περί της Συμφωνία όπως και για τις άλλες περιπτώσεις με σειρά κομμάτων που μετέχουν του Συνασπισμού «Η Αλβανία κερδίζει», δεν έχουν γίνει γνωστές. Η προθεσμία εξ άλλου για την κατάθεση κατάστασης και δικαιολογητικών για την εγγραφή των ολοκληρωμένου συνασπισμού λήγει στις 5 Μαρτίου. Για λόγους τακτικής απ’ το ΔΚ φαίνεται να υφίσταται το αίτημα της εμπιστευτικότητας όπως μελετηθούν και οι κινήσεις του κυβερνώντος ΣΚ.

Έχει σημασία να αναφερθεί ότι σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες της σημερινής τυπικής υπογραφής απ’ το ΚΕΑΔ για την συμπερίληψη και επισήμως στο Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης είχε προηγηθεί προ εβδομάδων συνάντηση εργασίας στο ΔΚ με αντιπροσωπεία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Από μόνο του το γεγονός καταδεικνύει ότι η συνεργασία με το ΔΚ δεν αφορά απλά μικροπολιτική ψηφοθηρία αλλά από την ανεξάρτητη πολιτική αντιπροσώπευση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας υπάρχει επιμονή ουσιαστικών δεσμεύσεων ούτως ώστε συνεχιστεί πιο ουσιαστικά και η μετεκλογική συνεργασία.

Από πλευράς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ τα αιτήματα είναι ξεκάθαρα και αφορούν σε βελτιώσεις της κατάστασης στο πεδίο των δικαιωμάτων της ΕΕΜ και κυρίως του πολιτικού κλίματος περί αυτών που ιδιαίτερα έχει επιβαρυνθεί απ’ την υφιστάμενη Κυβέρνηση του κ. Έντι Ράμα. Είναι αυτοί οι λόγοι εξ άλλου που το ΚΕΑΔ διέκοψε την πολιτική συνεργασία μαζί του και βρέθηκε εδώ και έξι χρόνια σε γραμμή αντιπολίτευσης.

Η πολιτική σύμπραξη ΔΚ-ΚΕΑΔ εδράζεται στη δυναμική που το δεύτερο εμφανίζει σε συγκεκριμένες γεωγραφικές και εκλογικές περιφέρειες και στο παρελθόν είχε ιδιαίτερα αποδώσει τόσο σε επίπεδο πολιτικών εκλογών όσο ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

tachydromos.org

Σχετικά άρθρα: