ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΕΝΔΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΡΟΔΟΥ, ΚΥΡΙΟ ΣΠΥΡΟ ΦΟΥΝΤΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΕΝΔΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΡΟΔΟΥ, ΚΥΡΙΟ ΣΠΥΡΟ ΦΟΥΝΤΑ

Ρόδος, 25.08.2020

Προς κ. Νίκο Δένδια

Υπουργό Εξωτερικών Ελλάδας

Υπόψιν: κ. Κυριάκου Μητσοτάκη Πρωθυπουργού της Ελλάδος

κ. Βασίλη Γιόγιακα Βουλευτή Θεσπρωτίας

Αξιότιμε κύριε Δένδια,

Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ σε σας προσωπικά επειδή στη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα είστε αφενός ο αρμόδιος και αφετέρου ο πιο συγγενικός υπουργός για το βορειοηπειρωτικό και τους Βορειοηπειρώτες και ελπίζω ότι η κατάθεσή μου θα αγγίξει την δεδηλωμένη ευαισθησία σας για να προβείτε στην κυβέρνησή σας σε τομές που πραγματικά θα λύσουν τα διαχρονικά προβλήματά μας.

Εξ’ αρχής μπορώ να σας πω ότι με το πρόσφατο κλείσιμο των συνόρων (λόγω κορωναϊού) με την Αλβανία στα μέσα του Αυγούστου 2020 μας φέρατε στη μνήμη την εποχή απομόνωσης του αλήστου μνήμης Χότζα, όπου ο αδερφός χωρίστηκε στα ζώντα με τον αδερφό, η μάνα με το παιδί, η γυναίκα με τον άνδρα για μισόν αιώνα ή για πάντα.

Εκεί που πιστέψαμε ότι με την απόκτηση της διπλής υπηκοότητας λύσαμε το πρόβλημα επικοινωνίας με την μητέρα πατρίδα μας, εκεί που ελπίζαμε ότι σύντομα θα καταργηθούν τα σύνορα μεταξύ των Ελλήνων, υψώθηκε ένα τοίχος απροσπέραστο που μας προκαλεί την απορία: είμαστε ή δεν είμαστε αδέλφια, είμαστε ή δεν είμαστε ομοαίματοι, είμαστε ή δεν είμαστε συμπολίτες;

Τι «πανούκλα» είναι αυτή στη νοοτροπία της πολιτείας που αντιμετωπίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τους πολίτες της;

Εγκαταλείψαμε σαν κυνηγημένοι τα σπίτια μας στη Βόρεια Ήπειρο κι αφήσαμε αυτό το καλοκαίρι μόνους και πικραμένους τους γονείς μας που φυλάνε Θερμοπύλες.

Υπό αδικαιολόγητο καθεστώς απομόνωσης τους αρνείται το δικαίωμα να μεταβούν ελεύθερα σε νοσοκομείο στην Ηγουμενίτσα ή στα Γιάννινα για κάποιο θέμα υγείας ή για τα φάρμακά τους, γιατί δεν έχουν τα 100 ευρώ να κάνουν τα τεστ για τον κορωναϊό, γιατί θα πρέπει να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από το ακριτικά χωριά τους προς τις πόλεις, ενώ η Ελλάδα είναι δυο μέτρα έξω από το σπίτι τους.

Κύριε υπουργέ, τυγχάνει να είμαι καθαρός νέος δημοκράτης, στηρίζω δεκαετίες την παράταξη αλλά ντρέπομαι πραγματικά που επικεφαλής των Βορειοηπειρωτών στη Ρόδο δεσμεύτηκα ότι κατά την διακυβέρνησή σας θα λυθούν οριστικά τα προβλήματά τους.

Δυστυχώς δεν έχω λόγια να τους πω. Γιατί δε λύθηκε το ζήτημα της συνταξιοδότησης για το οποίο κινητοποιηθήκαμε μαζικά, δε λύθηκε το θέμα της ελεύθερης επικοινωνίας και δεν στηρίζεται προγραμματισμένα η ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας, δε στηρίζονται οι άνθρωποι που πραγματικά δίνουν εκεί αγώνες για τις περιουσίες, για την παιδεία, για τον πολιτισμό, αλλά εξακολουθείται η ίδια πολιτική υποβοήθησης ενός κυκλώματος που παρά μόνο καταστροφή έφερε στον τόπο μας.

Θα ήθελα να ήταν διαφορετικά τα πράγματα για να πείσω κι εγώ αυτούς που στηρίζουν την παράταξή μας που με τις ψήφους τους έρχονται στη Βουλή οι νεοδημοκράτες βουλευτές στη Θεσπρωτία, στα Ιωάννινα, στη Ρόδο και αλλού. Μα δε θα μπορέσω αν δεν τεθεί τέρμα στην ταλαιπωρία των συμπατριωτών μου κι αν δε θα ληφθούν υπόψη τα δίκαια αιτήματά τους;

Ως πότε θα μείνει κλειστή η διάβαση του Μαυροματίου, ως πότε θα μείνει αναπάντητο το ερώτημα για το συνταξιοδοτικό; Ποιο θα είναι το άμεσο σχέδιο ανάκαμψης του τόπου μας, που δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από έναν νομό της Ελλάδος;

Σ’ αυτά τα αναπάντητα θα θέλαμε να ανταποκριθείτε, κύριε υπουργέ μας, για να έχουμε και καλό ερώτημα.

Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός δεν μπορεί να είναι έρμαιο των πολιτικών επιδιώξεων οποιασδήποτε παράταξης, έστω και της δικής μου, που μόλις ανεβαίνει στο θώκο, τον πετάει στα άχρηστα.

Είναι ένα κομμάτι Ελλάδας σε μια χώρα αλλόκοτη και εχθρική απέναντί του, που αν εγκαταλειφθεί από μας, θα χαθεί. Και αυτό δεν του αξίζει.

Με εκτίμηση Σπύρος Φούντας

Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Αναγέννηση», Ρόδου

Σχετικά άρθρα: