Ερντογάν από κατεχόμενα: Δυο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο – Δεν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια

Ερντογάν από κατεχόμενα: Δυο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο – Δεν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια

Στα κατεχόμενα έφτασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος ξανά στην άποψη περί λύσης δυο κρατών στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Κυπριακό ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας» και αναφέρθηκε στους «μάρτυρες» της χώρα του και των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι η χώρα του «έχει καταβάλλει μεγάλο αντίτιμο» για τις κινήσεις στο Κυπριακό.

Ο Ερντογάν πλαισίωσε την ομιλία του με αποσπάσματα από έργα ποιητών της τουρκικής εθνικιστικής σχολής. Επίσης, αναφέρθηκε στην σημασία της εθνικής ενότητας. Σε αυτό το σημείο άφησε υπονοούμενα για ορισμένους παράγοντες που επιχειρούν να διασπάσουν την τ/κ κοινότητα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής πλευράς, στην ψήφιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Θα είμαστε κοντά σας», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με τον ίδιο στην Αμερική κάποιοι έχουν ενοχληθεί από τις κινήσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, κάλεσε όσους «διαβάζουν» το Κυπριακό από την οπτική γωνία διάφορων λόμπι των ΗΠΑ να εστιάσουν στις πραγματικότητες. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ξεκάθαρη η ταυτότητα των δυνάμεων της κατοχής στο νησί. Πιστός στην εθνικιστική ρητορική της Άγκυρας, ο Ερντογάν περίγραψε την εισβολή του 1974 από την οπτική γωνία της Τουρκίας. «Παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς η λύση του Κυπριακού δεν ήρθε επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την Κύπρο με τους Τουρκοκύπριους.

Για τον Ερντογάν οι ε/κ προσεγγίζουν τους τ/κ ως μειονότητα του νησιού. Επίσης, έχουν απορρίψει το Σχέδιο Αννάν και αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου στο Κρανς Μοντάνα. «Οι ε/κ δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν συνεταιρισμό», πρόσθεσε.

Για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία από την περίοδο του Σχεδίου Αννάν, υπενθυμίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Ο Ελληνοκύπριος δεν τηρεί τις υποσχέσεις του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ε/κ κρύβονται πίσω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ. «Δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε σε αυτά και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστοί λαοί και δυο ξεχωριστά κράτη, είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει την σχετική πρόταση του Ερσίν Τατάρ, η οποία κατατέθηκε στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΑΟΖ κατάθεσε για μια ακόμη φορά την οπτική γωνία της κυβέρνησης του για το όλο ζήτημα και υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση περί διάσκεψης για τα ζητήματα της Α. Μεσογείου. «Δεν επιθυμούμε ένταση», δήλωσε και αναφέρθηκε στη σημασία της δίκαιης μοιρασιάς στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Επίσης διέψευσε τα όσα αναφέρθηκαν στον ε/κ τύπο σχετικά με το επεισόδιο στον Κάτω Πύργο ύστερα από ενημέρωση από τον ΥΠΑΜ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποιεί ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει ότι χρειάζεται σε περίπτωση που επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ψευδοβουλή ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε και την έναρξη του έργου της οικοδόμησης του νέου «προεδρικού μεγάρου» στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο. Δίπλα στο νέο «προεδρικό» θα δημιουργηθεί ένας «κήπος του λαού». Το δε, σημερινό «προεδρικό» θα μετατραπεί σε μουσείο.

kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα: