Ερντογάν και Βούτσιτς συμφώνησαν να επιλύσουν την κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ερντογάν και Βούτσιτς συμφώνησαν να επιλύσουν την κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Σερβίας θα μεσολαβήσουν για την επίλυση της κρίσης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. 

Αυτό ανακοίνωσαν οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, σύμφωνα με τη βουλγαρική «Nova TV».

Η διάσπαση κορυφώθηκε όταν η Δημοκρατία Σέρπσκα απείλησε να αποσυρθεί από τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και από το φορολογικό και δικαστικό σύστημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. 

Η Τουρκία, η οποία έχει μεγάλη επιρροή στους Βόσνιους Μουσουλμάνους, χαρακτήρισε τις ενέργειες των Σέρβων εθνικιστών «λανθασμένες και επικίνδυνες».

 Ο Ερντογάν είπε ότι με τον Βούτσιτς συμφώνησαν στην προσέγγιση των Κροατών, Σέρβων και Βόσνιων ηγετών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για να βρουν έναν τρόπο να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Παράλληλα, ο Ερντογάν κάλεσε την Αλβανία να πολεμήσει ενάντια στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να τερματίσει την κρίση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Όλες οι χώρες που επηρεάζονται πρέπει να απέχουν από βήματα που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Γνωρίζω ότι πλησιάζουν εκλογές στη Σερβία. Μετά από αυτό, θα συναντηθούμε με τους ηγέτες των τριών εθνοτικών ομάδων . Εκεί θα αποφασίσουμε πώς θα προστατεύσουμε την ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

nova.bg

echedoro-a.gr

Σχετικά άρθρα: