Εύθραυστα τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» – Ράμα και Βούτσιτς ακυρώνουν την παρουσία τους

Εύθραυστα τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» – Ράμα και Βούτσιτς ακυρώνουν την παρουσία τους

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας,  Έντι Ράμα, και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεν θα παραστούν στη διήμερη διάσκεψη «Ανοιχτά Βαλκάνια» που θα διεξαχθεί αύριο στο Νόβι Σαντ. Μια τέτοια αλλαγή συνέβη «την τελευταία στιγμή» και οι λόγοι ακύρωσης είναι άγνωστοι.

Στη σύνοδο κορυφής θα είναι η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς αντί του Βούτσιτς, ενώ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, θα παρευρεθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα υπάρξουν εκπρόσωποι της Αλβανίας, μετά την ακύρωση της συμμετοχής από τον Ράμα.

Με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις, είχε αρχικά προγραμματιστεί ότι ο Βούτσιτς, ο Ράμα και ο Ζάεφ θα μιλούσαν αύριο και στη συνέχεια θα έδιναν συνέντευξη Τύπου. 

Αυτή η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί την επέτειο της έναρξης της πρωτοβουλίας «Μίνι Σένγκεν» για οικονομική συνεργασία στα Βαλκάνια, η πρώτη συνάντηση της οποίας πραγματοποιήθηκε το 2019 στο Νόβι Σαντ τον Οκτώβριο και η οποία πρόσφατα άλλαξε το όνομά της σε Ανοιχτά Βαλκάνια. 

Η πρωτοβουλία ενώνει τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. 

Παρών στην Πρίστινα την προηγούμενη ημέρα, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ράμα δεν γλίτωσε την κριτική προς τη Σερβία σχετικά με το θέμα της αμοιβαιότητας για τις πινακίδες κυκλοφορίας, υπογραμμίζοντας ότι το δίκαιο είναι στο πλευρό του Κοσσυφοπεδίου.

 Σχετικά με τη σύγκρουση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και τις κινήσεις του σερβικού στρατού στα σύνορα, ο Ράμα είπε ότι πρόκειται για θεατρικές-στρατιωτικές παραστάσεις που κρατούν ομήρους τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ασφαλέστεροι από ποτέ, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Shqiptarja.com

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: