Η Αλβανία δρομολογεί το έργο «Μπλε Διάδρομος»

Η Αλβανία δρομολογεί το έργο «Μπλε Διάδρομος»

Η Αλβανία θα ανοίξει το φθινόπωρο τον διαγωνισμό για την κατασκευή του «Μπλε Διαδρόμου», ένα πολύ σημαντικό έργο που ξεκινά από το Murriqani στη βόρεια Αλβανία έως την Κακαβιά στο νότο.

Αυτό δήλωσε η Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Belinda Balluku, η οποία υποδέχτηκε σε συνάντηση στα Τίρανα, τον Υπουργό Ναυτιλιακών Υποθέσεων, Μεταφορών και Υποδομών της Κροατίας, Oleg Butković, με τον οποίο παραχώρησε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Η Balluku ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν όλα τα βήματα που θα ληφθούν στο μέλλον, ξεκινώντας από το πιο σημαντικό έργο που έχει ήδη η Αλβανία, τον «Μπλε Διάδρομο», ενώ η Κροατία έχει ξεκινήσει αυτό το έργο εδώ και χρόνια και είναι σχεδόν έτοιμη.

«Ο «μπλε διάδρομος», ή ο διάδρομος Αδριατικής-Ιονίου, διασχίζει ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια που βρέχονται από την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος, ξεκινώντας από την Κροατία έως την Ελλάδα. Η Αλβανία έχει ένα σημαντικό μέρος αυτού του διαδρόμου, οπότε ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πέρυσι, αλλά λόγω της πανδημίας και των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, αυτό το έργο σταμάτησε προς το παρόν, για να συνεχιστεί πολύ σύντομα φέτος. Αμέσως το φθινόπωρο θα ξεκινήσουμε και πάλι τον αγώνα για την κατασκευή του «Μπλε Διαδρόμου», ο οποίος θα ξεκινήσει από το σημείο εισόδου που συνδέει την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, από το Murrigani και μέχρι το σημείο εξόδου που συνδέει την Αλβανία με την Ελλάδα, στην Κακαβιά», είπε η Balluku.

Ο υπουργός της Κροατίας Oleg Butković χαρακτήρισε τη συνάντηση ως πολύ επιτυχημένη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ετοιμότητα συνεργασίας για την υλοποίηση αυτών των έργων.

«Είμαστε διαθέσιμοι να συνεργαστούμε, καθώς έχουμε περάσει από διάφορες φάσεις, όπως οι οδικές πληρωμές και η κατασκευή σιδηροδρόμων, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω ως υπουργός. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει πολλά για να προχωρήσουμε σε αυτό το σύστημα, ώστε να είμαστε στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουμε με τις εμπειρίες μας και τους ειδικούς μας, να ενσωματώσουμε το συντομότερο δυνατό το σιδηροδρομικό σύστημα», είπε.

Ο Κροάτης Υπουργός τόνισε ότι «χωρίς τους σύγχρονους σιδηροδρόμους, η οικονομία μας δεν μπορεί να αναπτυχθεί».

ibna

Σχετικά άρθρα: