Η Αλβανία οδεύει προς μια κρίση στην αγορά εργασίας λόγω της μετανάστευσης των νέων

Η Αλβανία οδεύει προς μια κρίση στην αγορά εργασίας λόγω της μετανάστευσης των νέων

Η υψηλή μετανάστευση από την Αλβανία δημιουργεί μια ανησυχητική κατάσταση όσον αφορά την τοπική αγορά εργασίας με ελλείψεις σε βασικούς τομείς που θα είναι εμφανείς έως το 2030, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η Αλβανία βρίσκεται εν μέσω δημογραφικής κρίσης, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν κάθε χρόνο και ο πληθυσμός που παραμένει μαστίζεται από τη γήρανση και τη μείωση των γεννήσεων. Μέχρι και 42.000 άνθρωποι μεταναστεύουν ετησίως.

Η μελέτη που εκπόνησε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σημειώνει ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και ιδίως η Αλβανία, θα αντιμετωπίσουν μια εντεινόμενη κρίση εργασίας που προκαλείται από τη μετανάστευση των νέων.

Διαπίστωσε ότι, μεταξύ του 2020 και του 2030, το βασικό σενάριο δείχνει ότι η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ομάδες κατώτερων, δευτεροβάθμιων, ανώτερων και επαγγελματικών δεξιοτήτων. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα αντιμετωπίσει σημαντικές ελλείψεις, κυρίως στην κατώτερη και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν θα αγωνιστεί τόσο πολύ με την απώλεια ατόμων με ανώτερα επίπεδα εκπαίδευσης.

Το Μαυροβούνιο θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε εργαζόμενους κατώτερου ή δευτεροβάθμιου επιπέδου, αλλά θα έχει υπερπροσφορά εργαζομένων υψηλής εκπαίδευσης.

Η έκθεση εκφράζει ανησυχίες ότι η απώλεια εργαζομένων κάθε επιπέδου δεξιοτήτων θα δημιουργήσει σημαντικές ελλείψεις στην αλβανική αγορά. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε δισταγμό από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι μπορεί να το σκεφτούν δύο φορές για να ιδρύσουν μια επιχείρηση εκεί.

Στην Αλβανία, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς η μελέτη αναφέρει ότι έως και το 40% των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και του ακαδημαϊκού προσωπικού, έχουν μεταναστεύσει.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έλλειψη εργαζομένων στη μεταποίηση, ιδίως στα εργοστάσια ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας.

Από αυτούς που μετανάστευσαν από την Αλβανία τα τελευταία δύο χρόνια, 15.000 ήταν ηλικίας 20 έως 24 ετών, τρεις φορές περισσότεροι από άλλες ηλικιακές ομάδες. Το ποσοστό ανεργίας στην Αλβανία για το 2020 ήταν 11,7%.

Στο εξώφυλλο: Στην Αλβανία, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς μελέτη αναφέρει ότι έως και το 40% των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και του ακαδημαϊκού προσωπικού, έχουν μεταναστεύσει. [Shutterstock/Chenkaliuk Bogdan]

Από Alice Taylor | exit.al | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

euractiv.gr

Σχετικά άρθρα: