Η αρχιτεκτονική του Βουλιαρατινού Βασίλειου Κουρεμένου

Η αρχιτεκτονική του Βουλιαρατινού Βασίλειου Κουρεμένου

ΠΡΟΣΩΠΑ

Της Λίντας ΤΣΑΜΠΙΡΗ

Μια βόλτα στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 (Αθήνα) αντικρίζει κανείς τη «Μικρή πολυκατοικία», που κατασκευάστηκε το 1930, από τον αρχιτέκτονα Βασίλειο Κουρεμένο (1875-1957).

Γεννήθηκε στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, αλλά σε ηλικία 13 ετών βρέθηκε στο Παρίσι, όπου φοίτησε στην περίφημη Ecole des Beaux-Arts.

1

Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το 1924 και ένας από τους πρώτους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι διορίστηκαν με τη συντακτική πράξη ιδρύσεως της Ακαδημίας Αθηνών, το 1926, τιµήθηκε µε τον Ταξιάρχη του Φοίνικος και το παράσηµο Λεγεώνος της Τιμής της Γαλλίας.

Στη «Μικρή πολυκατοικία», χαρακτηριστικές είναι οι παραστάδες της εξώπορτας, που μιμούνται αρχαίους κίονες σε συνδυασμό με νεοελληνικές «καρυάτιδες» με παραδοσιακή φορεσιά της Δρόπολης, γενέτειρας του αρχιτέκτονα.

Ανάμεσά τους και τα δύο ψηφιδωτά του ρετιρέ, με τον Οιδίποδα μπροστά στη Σφίγγα και τον Θησέα πάνω στο καράβι με τα μαύρα πανιά.

2

Η «Μικρή Πολυκατοικία» έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα και προστατευόμενο έργο τέχνης.

Το 2007 αποχαρακτηρίστηκε για να κατεδαφιστεί, καθώς εμποδίζει τη θέα της Ακρόπολης από το Νέο Μουσείο. Η απόφαση προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις και τελικά ανακαλέστηκε.

Η αρχιτεκτονική του Κουρεμένου, που χαρακτηρίζεται από τους καθαρούς όγκους, τις επίπεδες επιφάνειες, τα νεοκλασικά στοιχεία, τις Αρ Ντεκό (Art Deco) λεπτομέρειες, τις ορθομαρμαρώσεις και τις ψηφιδωτές παραστάσεις, συναντάται και σε άλλα έργα του, όπως: το υποκατάστημα της Τράπεζας Αθηνών στην Κωνσταντινούπολη (1911-1913), σήμερα παράρτημα του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Sabanci, το μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (1927-1929) στην Αθήνα επί των οδών Λυκούργου 12 και Αθηνάς, η ιδιόκτητη πολυκατοικία του αρχιτέκτονα Β. Κουρεμένου επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 37 (1935), η οποία κληροδοτήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, τα ταφικά μνημεία του Κωνσταντίνου Σταθάτου, του Όθωνα και της Αθηνάς Σταθάτου, του Δημητρίου Αιγινήτη, των οικογενειών Γεωργίου Νομικού και Μιχαήλ Θεοτοκά και του Ιωάννη Απάζογλου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Σχετικά άρθρα: