Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΝΕΟΤΗΤΑ ΑΠΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΝΕΟΤΗΤΑ ΑΠΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Φοινίκη, 13 Σεπτέμβρη 2020

Αγαπητοί μαθήτριες, μαθητές, Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, όπως σε όλον τον κόσμο, και στη δική μας σχολική κοινότητα της περιοχής Φοινίκαίων-Δεροπολιτών πάει να επισκιαστεί από το παρατεταμένο κλίμα της επιδημίας, αλλά είναι η δική σας νεότητα που με τη λάμψη και τη αγνότητα της απωθεί κάθε απογοήτευση που έχει κυριέψει την ανθρωπότητα. Και αυτό μας κάνει όλους να δούμε αισιόδοξα το μέλλον μας.

Καλώς να ορίσετε λοιπόν στα θρανία της γνώσης και καλή αρχή στο κοπιαστικό αλλά ωφέλιμο για σας και την μελλοντική κοινωνία μας έργο σας!

Διαφορετικά από τις άλλες χρονιές, λόγω πανδημίας φέτος θα πρέπει να προέχει η μέριμνα της πολιτείας και της σχολικής κοινότητας για την υγεία σας. Τη σωματική και την ψυχική. Γι’ αυτό ελήφθησαν και θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα που στοχεύουν στην προστασία της υγείας σας και των άλλων που σας φροντίζουν και σας αγαπούν, όπως είναι οι δάσκαλοί σας, οι γονείς και κηδεμόνες σας, τα αδέλφια σας, οι παππούδες σας.

Με λίγη αντοχή σεβαστείτε τους κανόνες υγιεινής, τηρήστε τις αποστάσεις που συστήνονται και αφοσιωθείτε στο έργο της μάθησης σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Τους εναγκαλισμούς και τη ζεστασιά των αγαπημένων μας που μας στερήθηκε η πανδημία, ας τους αναπληρώσουμε αγκαλιάζοντας περισσότερο το ευεργέτημα της μάθησης.

Σεβαστοί γονείς και κηδεμόνες,

Η σειρά σας τώρα να αποδείξετε ότι έχετε το σθένος να υπερδώσετε για το καλό των τέκνων σας. Υγεία και Παιδεία- Παιδεία κι Υγεία. Και τα δύο αλληλοσυμπληρώνουν το ιδεώδες της κάθε πολιτείας που είναι η ταυτόχρονη καλλιέργεια του σώματος και πνεύματος-«νους υγιής εν σώματι υγιεί» . Έχετε κι εσείς το μερίδιο ευθύνης της κοινής μας ανάληψης. Μιλήστε με τα παιδιά σας ότι αυτό που συμβαίνει είναι περαστικό, εξακολουθείτε να συνεργάζεστε με τους δασκάλους και τους καθηγητές περισσότερο από κάθε φορά. Κι αν σας κουράζουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των πρωτοκόλλων σκεφτείτε το καλό των δικών σας τέκνων.

Μαζί θα πετύχουμε!

Αξιότιμοι, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτές,

Η δική σας αποστολή είναι ιερή.

Όντως η δουλειά σας πολλαπλασιάζεται, αυξάνεται το άγχος γιατί αλλάζουν δεδομένα.

Άλλωστε, διαχρονικά το φόρτο σας ήταν διπλάσιο από εκείνο των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε μονόγλωσσα σχολεία. Είναι γνωστό ότι στα σχολεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας εφαρμόζονται δύο Διαθεματικά Εννιαία Προγράμματα Σπουδών και αυτό επιβάρυνε την δική σας δουλειά. Κατανοούμε ότι ακόμη περισσότερο σας επιβαρύνει και η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον κορωναϊό. Αλλά εσείς αποδείξατε έμπρακτα ότι είστε προικισμένοι με ασυναγώνιστη επαγγελματική υπευθυνότητα, απαράμιλλο σθένος ανθρώπων που προηγούνται στον αγώνα για την πρόοδο της δικής μας κοινότητας στα πατρώα εδάφη.

αρχείο λήψης

Από κοινού, εσείς κι εμείς, ως νέα Διεύθυνση Παιδείας θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τις απαιτήσεις μας για καλύτερη παιδεία στην ελληνική μητρική γλώσσα, αλλά και στην αλβανική ώστε να διαμορφώσουμε αυριανούς ευρωπαίους πολίτες ικανούς να προσαρμοστούν και στις δύο κοινωνίες. Τις οποιεσδήποτε ελλείψεις σε εγχειρίδια και προγράμματα που συναντούμε κατά τους πρώτους μήνες της νέας σχολικής χρονιάς θα τις αντιμετωπίσουμε εποικοδομητικά, αλλά στη συνέχεια, για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σύνολό της η Ελληνική Παιδεία στο χώρο μας θα συνδιαλεχτούμε με την κυβέρνηση ώστε να λυθούν όπως ορίζουν οι αντίστοιχοι νόμοι περί παιδείας και μειονοτήτων.

Ας δουλέψουμε λοιπόν ακούραστα ώστε ν’ αποδείξουμε ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε στη γνώση τα δικά μας παιδιά αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσουμε με το έργο μας και τα άλλα παιδιά που σπουδάζουν στη μητρική τους γλώσσα σε σχολεία εκτός της δικής μας δικαιοδοσίας εφόσον εντάσσονται στα ίδια προγράμματα! Ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά έχοντας δίπλα μας και τις δημοτικές αρχές Φοινικαίων και Δεροπολιτών. Ολοκλήρωσαν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις τους ως τοπική αυτοδιοίκηση και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό ώστε το σχολικό περιβάλλον να είναι καθαρό και η υποδομή κατάλληλη για μάθημα. Αγαπητοί,

Οφείλουμε να εδραιώσουμε την πίστη μας στο Θεό αλλά και στον εαυτό μας για να φέρουμε επιτυχώς σε πέρας το έργο μας, γιατί,… «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Καλή σχολική χρονιά!

ΖΗΣΟΣ ΛΟΥΤΣΗΣ

Διευθυντής Τοπικού Γραφείο Προπανεπιστημιακής Παιδείας Φοινίκης-Δερόπολης

Σχετικά άρθρα: