Η ΕΕ διέθεσε 13,5 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών

Η ΕΕ διέθεσε 13,5 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών

Η δεύτερη φάση του Περιφερειακού Προγράμματος για την Τοπική Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια (ReLOaD2) ξεκίνησε με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών

«Το ReLOaD2 θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης μεταξύ των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, επεκτείνοντας το επιτυχημένο μοντέλο της διαφανής δημοσιονομικής χρηματοδότησης έργων του CSO. Το έργο θα υποστηρίξει επίσης την ισχυρότερη συμμετοχή των πολιτών και θα εργαστεί για τη συμμετοχή των νέων σε τοπικές κοινότητες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη νεολαία δημιουργώντας μια ευκαιρία για να έχουν την πρώτη εργασιακή εμπειρία, πρακτική άσκηση και ευκαιρία να έχουν λύσεις στις τοπικές τους κοινότητες», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε.

Η δεύτερη φάση του έργου ReLOaD χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ύψους 13,5 εκατομμυρίων ευρώ και υλοποιείται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Θα περιλαμβάνει 50 μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης από τους έξι δικαιούχους IPA από τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Το ReLOaD είναι μια πολύ επιτυχημένη και σημαντική πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ελπίζουμε ότι η δεύτερη φάση του έργου, την οποία στηρίζουμε ευχαρίστως με υψηλότερο ποσό – άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ – θα συνεχίσει να βοηθά στην ανάπτυξη και ενίσχυση των διαρκών και ισχυρών συνεργασιών μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών αρχών στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτές οι συνεργασίες απέδωσαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, ειδικά στο πλαίσιο της πανδημίας COVID, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες για περισσότερους από 100.000 πολίτες. Αποδεικνύει και πάλι ότι η ισχυρή κοινωνία των πολιτών, υποστηριζόμενη από τις τοπικές αρχές, έχει καίρια σημασία λόγω του άμεσου αντίκτυπου της στη ζωή των ανθρώπων, και στο τέλος προωθεί τη συμμετοχική δημοκρατία και συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας, η οποία αποτελεί θεμελιώδες μέρος της τα πολιτικά κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε η Alessandra Viezzer, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Μονάδας Περιφερειακής Συνεργασίας των Δυτικών Βαλκανίων και Προγράμματα της Γενικής Διεύθυνσης για τις διαπραγματεύσεις γειτονίας και διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Nedžad Salman, Βοηθός Υπουργός Δικαιοσύνης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης μίλησε για τις προκλήσεις για διαφανή χρηματοδότηση της κοινωνίας των πολιτών και για όλα αυτά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την πρωτοβουλία ReLOaD για την επίλυση του ζητήματος. «Θέλω να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομική τους υποστήριξη και για όλους τους άλλους θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών για τη συμμετοχή τους. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την ομάδα έργου του UNDP για τη συνεργασία και τα θετικά αποτελέσματα.»

Στην ομιλία της, η Tamara Srzentić, Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ψηφιακής Κοινωνίας και Μέσων στην Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος ReLOaD το οποίο «πέτυχε σημαντική πρόοδο στον κυβερνητικό τομέα, καθώς και σε πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις στα Δυτικά Βαλκάνια που άμεσος αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής σε πολλές κοινότητες. Μόνο στο Μαυροβούνιο, το ReLOaD εισήγαγε νέες, διαφανείς και προοδευτικές πρακτικές σε πέντε δήμους, συμπεριλαμβανομένων 16 εκπαιδευτικών προγραμμάτων για περισσότερους από 250 συμμετέχοντες από τοπικές αυτοδιοικητικές μονάδες και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Επιπλέον, το ReLOaD υποστήριξε 50 έργα στο Μαυροβούνιο που υλοποιήθηκαν από 37 μη κυβερνητικές οργανώσεις διαφορετικής κλίμακας, εμπειρίας και πεδίων. ”

«Αποδείχθηκε ότι η συνεργασία μεταξύ των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών είχε θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των πολιτών στις τοπικές κοινότητες και στις αναπτυξιακές διαδικασίες σε ολόκληρη την περιοχή, η οποία είναι η κύρια αρχή του ReLOaD2», δήλωσε η Steliana Nedera, εκπρόσωπος του UNDP Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προσθέτοντας ότι ανυπομονούσε να «συνεχίσει να υποστηρίζει το ReLOaD2 στην ανάπτυξη αξιόπιστης κοινωνίας των πολιτών και την προώθηση της εταιρικής σχέσης στα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με την ατζέντα ένταξης στην ΕΕ».

Κατά τη διάρκεια ενός τετραετούς χρονικού πλαισίου, από το 2021 έως το 2024, περίπου 300 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα υλοποιήσουν έργα σε 50 τοπικές αυτοδιοικητικές μονάδες. Προβλέπεται ότι περίπου 40.000 άτομα θα επωφεληθούν από τις εν λόγω δραστηριότητες. Η ανεπαρκής συμμετοχή των νέων είναι μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια, και το ReLOaD2 θα λειτουργήσει επίσης σε αυτό. Με βάση την τεράστια εμπειρία από το ReLOaD1 και τις προηγούμενες παρεμβάσεις έργων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το ReLOaD2 θα συνεχίσει να ασχολείται με βασικά ζητήματα και προκλήσεις στην περιοχή.

ibna

Σχετικά άρθρα: