Η Μπέρμποκ αρνείται την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και μοιράζει «καθρεφτάκια προς ιθαγενείς»

Η Μπέρμποκ αρνείται την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και μοιράζει «καθρεφτάκια προς ιθαγενείς»

Γράφει ο Νότης ΜΑΡΙΑΣ

Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com

Ξανά στο ίδιο έργο θεατές για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις μετά τις χθεσινές δηλώσεις που έκανε στην Αθήνα η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Μπέρμποκ σταθερή στην σκληρή γερμανική γραμμή με ευθύ και κατηγορηματικό τρόπο ισχυρίστηκε ότι θεωρεί λήξαν το νομικό θέμα της ενοχής που φέρει η Γερμανία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθώντας λοιπόν πιστά τη γραμμή Μέρκελ και Σόιμπλε που είχαν δηλώσει ότι το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων έχει δήθεν κλείσει και αφού επισήμανε δύο φορές ότι δήθεν δεν υφίσταται νομικό θέμα σε σχέση με το ζήτημα των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα που έχει θέσει επανειλημμένα η Αθήνα, στη συνέχεια μοίρασε «καθρεφτάκια προς ιθαγενείς» δηλώνοντας:

«Ως νέα κυβέρνηση, προτιθέμεθα να μάθουμε από την Ιστορία, να χτίσουμε βάσεις και να λάβουμε μέτρα προς όφελος των ανθρώπων, ακόμα και όταν έχουμε διαφορετική νομική άποψη. Θα μπορούσαμε να παρέχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους βρίσκονται εν ζωή ή να κάνουμε προγράμματα για τους νεότερους. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για επενδύσεις για το μέλλον στα χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή». 

Μετά από τις προκλητικές αυτές δηλώσεις της Μπέρμποκ θεωρούμε επιβεβλημένο να υπενθυμίσουμε στην Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας τα παρακάτω: 

H Μαύρη Βίβλος της Κατοχής 

Οι συνέπειες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα ήταν καταστροφικές για την Πατρίδα μας και τον λαό μας.

Όπως αναφέρω στο βιβλίο μου, «Το μνημόνιο της Χρεοκοπίας και ο Άλλος Δρόμος – Πειραματόζωο – Η Ελλάς», σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο της κατοχής ο συνολικός αριθμός των θυμάτων που είχε η Ελλάδα λόγω της γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής κατοχής ανέρχονται σε 1.106.922 ψυχές.

Ο αριθμός αυτός των θυμάτων αναλύεται ως εξής:

1)Νεκροί Πολέμου 1940-41: 13.327,

2)Εκτελεσμένοι (σε ολόκληρη την Ελλάδα) : 56.225,

3)Θανόντες όμηροι (στα γερμανικά στρατόπεδα) : 105.000,

4)Νεκροί από βομβαρδισμούς: 7.120,

5)Νεκροί σε μάχες Εθνικής Αντίστασης (σύμφωνα με γερμανικά στοιχεία): 20.650,

6)Νεκροί στη Μέση Ανατολή: 1.100,

7)Νεκροί από πείνα και σχετικές ασθένειες: 600.000, και

8)Απώλειες από υπογεννητικότητα: 300.000.

Οι Οφειλές της Γερμανίας  προς την Ελλάδα

Οι Οφειλές της Γερμανίαςπρος τη χώρα μας προέρχονται από:

1)Την υποχρέωση καταβολής του υπολοίπου των Επανορθώσεων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

2)Αποζημιώσεις λόγω της απώλειας κυρίως σκαφών (βομβαρδισμοί, τορπιλισμοί, βυθίσεις, αιχμαλωσία) κατά την περίοδο ουδετερότητας της Ελλάδος στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν την επίθεση Ιταλίας και Γερμανίας εναντίον μας.

3)Από τις Πολεμικές Επανορθώσεις που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) να μας πληρώσει η Γερμανία για τις καταστροφές που προξένησαν στην ελληνική οικονομία και στη χώρα μας γενικότερα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα.

4)Την επιστροφή του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου.

5)Από την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής, όπως είναι η περίπτωση του Διστόμου κλπ.

6)Από τις απαιτήσεις των θυμάτων που εκτελέστηκαν  από τους ναζί λόγω της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας. Στη τελευταία αυτή περίπτωση ανήκουν οι Έλληνες Εβραίοι, οι τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι κλπ που εξολοθρεύθηκαν από τους ναζί διότι θεωρούντο σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία ως κατώτερα όντα.

Για την περίπτωση αυτή και μόνο αυτή η γερμανική πλευρά και με αφορμή την υπόθεση Μέρτεν κατέβαλε στη χώρα μας σχετική  αποζημίωση.

Οι 3 Ελληνικές Ρηματικές Διακοινώσεις 

Σημαντική τροπή στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων αποτέλεσε η ελληνική ρηματική διακοίνωση του 1995.  Έτσι μετά από εντολή του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου προς τον υπουργό εξωτερικών Κάρολο Παπούλια, ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία κ. Ι Μπουρλογιάννης επέδωσε στις 14 Νοεμβρίου 1995 στον υφυπουργό εξωτερικών της Γερμανίας Χάρτμαν σχετική ρηματική διακοίνωση με την οποία ζητούσε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και ειδικότερα για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. 

Στη συνέχεια και ενώ μεσολάβησαν πέντε  διαφορετικές κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς τον Κ. Σημίτη, τον Κ.Καραμανλή, τον Γ.Παπανδρέου, τον Λ.Παπαδήμο και τον Α.Σαμαρά, ο Ελληνικός λαός ακόμη περίμενε τους υποτιθέμενους υπεύθυνους κυβερνητικούς χειρισμούς για την εξόφληση του κατοχικού δανείου και την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων.

Μετά από χρόνια κωλυσιεργίας και δολιχοδρομίες των διαφόρων ελληνικών κυβερνήσεων τελικά ο κύβος ερρίφθη το 2019

Έτσι στις 17 Απριλίου 2019 η Ολομέλεια της Βουλής συζήτησε την από 2016 Έκθεση της αρμόδιας διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. 

Σύμφωνα με την Έκθεση (σελ. 47) το συνολικό ποσό των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 269.547.005.854, πλέον τόκων. 

Σημειωτέον δε ότι στο παραπάνω ποσό των 269,5 δις ευρώ που ξεπερνά τα 300 δις ευρώ με τουςτόκους, δεν περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις των ιδιωτών για τις σφαγές, τις δολοφονίες, τις εκτελέσεις, τις αναπηρίες και την καταναγκαστική εργασία σε Ελλάδα και στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εργοστάσια. 

Ακολούθησε στις 4 Ιουνίου 2019 η επίδοση ρηματικής διακοίνωσης της κυβέρνησης Τσίπρα προς την Γερμανία με την οποία η Αθήνα κάλεσε το Βερολίνο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των Πολεμικών Επανορθώσεων και του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου. 

Η Γερμανία πιστή στην γνωστή της τακτική στις 18 Οκτωβρίου 2019 επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε αρνητικά στην Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση ρίχνοντας πλέον το μπαλάκι στο ελληνικό τερέν. 

Τέλος ακολούθησε ξανά στις 29/1/2020 η επίδοση νέας ρηματικής διακοίνωσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη την οποία πάλι απέρριψε η γερμανική κυβέρνηση. 

Η «κολοτούμπα» της Μπέρμποκ για το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο 

Όμως η λαλίστατη Μπέρμποκ  φρόντισε να κάνει και μια «μεγαλοπρεπή κολοτούμπα» στο ζήτημα του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου. 

Όπως έχουμε ήδη αναλύσει «στις 25 Μαρτίου 2021 στο Βερολίνο η Γερμανική Βουλή απέρριψε ψηφίσματα των Γερμανών πρασίνων και της γερμανικής Αριστεράς σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Το ψήφισμα των πρασίνων ζητούσε την εξόφληση του περίφημου κατοχικού δανείου χωρίς όμως να ζητά και εξόφληση των γερμανικών αποζημιώσεων ενώ το ψήφισμα της γερμανικής Αριστεράς  απαιτούσε πλήρη εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων και επιστροφή του κατοχικού δανείου» (www.notismarias 15/12/2021).

Υπηρετώντας λοιπόν σταθερά την διαχρονική  γερμανική γραμμή η Μπέρμποκ «με μια μεγαλοπρεπή κολοτούμπα» όχι μόνο δεν τόλμησε να επαναλάβει την παραπάνω θέση των Πρασίνων για γερμανική υποχρέωση επιστροφής του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου στην Ελλάδα αλλά προχώρησε παραπέρα αρνούμενη ακόμη και το νομικό θέμα του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου.

Έμπρακτη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων εδώ και τώρα 

Με τις δηλώσεις λοιπόν της Μπέρμποκ στην Αθήνα στις 29/7/2022, για άλλη μια φορά εντελώς προκλητικά η Γερμανία ισχυρίζεται ότι δήθεν το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων έχει κλείσει. Αλλά όπως έλεγε επανειλημμένα και ο Μανώλης Γλέζος οι Γερμανοί οφείλουν να απαντήσουν πότε  δήθεν έκλεισε το θέμα και με ποιόν τρόπο.

Γιατί είναι δεδομένο και δεν αμφισβητείται ότι το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις είναι «ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» όπως τόνιζε επανειλημμένα και  ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. 

Μετά λοιπόν από τις συνεχείς γερμανικές αρνήσεις η Αθήνα οφείλει εδώ και τώρα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη δικαστική επίλυση της διαφοράς φέρνοντας το ζήτημα των Γερμανικών Οφειλών ενώπιον του αρμοδίου δικαιοδοτικού οργάνου.

Παράλληλα και προκειμένου να αυξηθεί η πίεση κατά της Γερμανίας όπως έχουμε προτείνει ήδη από το 2011 η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει τις γερμανικές αποζημιώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και να προχωρήσει σε άμεση τιτλοποίηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Επιπλέον ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να χορηγήσει την απαιτούμενη άδεια για την αναγκαστική εκτέλεση τόσο της Αμετάκλητης Απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που δικαιώνει τους Διστομίτες όσο και των αντίστοιχων αμετάκλητες δικαστικών αποφάσεων του Αιγίου και του Ρεθύμνου. 

militaire.gr

Σχετικά άρθρα: