Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

-Την ανάγκη «να μην χάσουμε την ευκαιρία και να μετατρέψουμε αυτή την κρίση (της πανδημίας) σε μια τεράστια ευκαιρία συνεργασίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, που μεταδόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης ημέρας του Thessaloniki Summit, που διοργανώνεται φέτος ψηφιακά, λόγω πανδημίας, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών –

Ναι, ακριβώς για να διευκολυνθεί και να καλυτερεύσει η ζωή τον λαών στα Βαλκάνια, χρειάζεται κοινή δράση και συνεργασία.

Και πράγματι, η πανδημία είναι ευκαιρία που επιβάλουν οι καταστάσεις που διανύουμε. Θεληματικά ή άθελά, μην ξεχάσουμε, όμως, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις χώρες των Βαλκανίων δεν είναι η σημερινή πανδημία του κορωνοϊού, αλλά η πανδημία του τυφλού εθνικισμού.

Με τα όσα παρακολουθούμε στα αλβανικά ΜΜΕ, ορισμένοι έχουν μπερδέψει τον κορωνοϊό με την Κορόνα τη Βασιλική και, πέρα από τα σωθικά τους, έχει πειράξει και τη σκέψη τους. Μάταια ψάχνονται και ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα, να ανατρέψουν ιστορία αιώνων.

«Ανακαλύπτουν» τι έγινε πριν, κατά  την εποχή του χαλκού και του σιδήρου. Αγνοώντας όμως, τα γεγονότα πριν 100 και 200 χρόνια, που απέκτησαν και κι αυτοί γραπτό λόγο.

Νοητό για κάποιους ότι, προετοιμάζουν ένα μέρος από μια γενιά αγραμμάτων, με προφανείς στόχους. Δυστυχώς, η πανδημία του εθνικισμού, δεν έχει μάσκες, εγκλεισμό, φάρμακα, εμβόλια. Προφυλάσσει και θεραπεύει μόνο η ιστορική αλήθεια.

Προσπαθώντας να βρούμε το δέντρο του κορωνοϊού, δεν χάνουμε το βλέμμα από το μεγάλο δάσος της πανδημίας του εθνικισμού.

Όπως λέει και το τραγούδι: «Για το καλό μας, για το καλό μας …!!!»

Μενέλαος ΜΑΤΣΑΣ

Σχετικά άρθρα: