Η Τουρκία καίγεται χωρίς πυροσβεστικά, ενώ ο Ερντογάν διαθέτει 13 αεροσκάφη

Η Τουρκία καίγεται χωρίς πυροσβεστικά, ενώ ο Ερντογάν διαθέτει 13 αεροσκάφη

Πέτρος Κράνιας

Για ακόμα μία φορά η περιουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημιούργησε τεράστια αναταραχή στην Τουρκία, όμως τώρα δεν πρόκειται για ένα απλό οικονομικό σκάνδαλο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στην κατοχή του 13 αεροπλάνα. Όχι η τουρκική προεδρία. Ο Ερντογάν. Κι όμως, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλπάι Αντμέν, ο Ερντογάν δεν έχει κάνει τίποτα για να πάρει πυροσβεστικό αεροπλάνο. Η Τουρκία δεν διαθέτει ούτε ένα!

Χιλιάδες πυροσβέστες μάχονται κατά των πυρκαγιών σε χωριά και θέρετρα στις ακτές της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, αλλά σε πρωτόγονες συνθήκες καθώς προσπαθούν να φέρουν βόλτα δεκάδες μεγάλες δασικές πυρκαγιές κυρίως με επίγειες δυνάμεις και ελικόπτερα. Οι αρχές εκκένωσαν 18 χωριά και συνοικίες στην Αττάλεια, ενώ άλλα 16 χωριά εκκενώθηκαν στις γειτονικές επαρχίες των Αδάνων και της Μερσίνας.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, από τις μεγάλες φωτιές που κατακαίνε την Τουρκία τις τελευταίες μέρες. Έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν κάποιες από τις πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.

Ο υπεύθυνος για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού είναι εξαφανισμένος μετά τις αποκαλύψεις του Τούρκου αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ για τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται. Κι όμως, σε αυτή τη φάση που οι περιοχές στην Αττάλεια, την Καισάρεια και το Οσμανίγε καίγονται, επέλεξε να μην εμφανιστεί και αντ’ αυτού στα σημεία των πυρκαγιών για να προσπαθήσει να ηρεμήσει τους αφιονισμένους με την κυβέρνηση πολίτες πήγε… ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε μία σπάνια εκδήλωση οργής από πλευράς πολιτών άκουσε τα εξ αμάξης για την ανικανότητα της κυβέρνησης Ερντογάν και για το γεγονός ότι βρέθηκε στην περιοχή τους χωρις να έχει κάτι να τους πει.

Για μέρες ο Ερντογάν ήταν άφαντος. Οι πολίτες έψαχναν και από αυτόν κάτι. Και τους το έδωσε:

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες προσπάθειες κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, παραδεχόμενος ότι η χώρα δεν έχει ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο στο απόθεμά της. “Η THK [Τουρκική Αεροναυτική Ένωση] δεν διαθέτει αεροπλάνο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Συνεργαζόμαστε με 45 ελικόπτερα. Εκτός από αυτό, ο αριθμός των αεροπλάνων μας από σήμερα έχει αυξηθεί σε πέντε-έξι. Υπάρχουν αεροπλάνα που πήραμε από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Και ένα άλλο αεροπλάνο θα χρησιμοποιηθεί από το Αζερμπαϊτζάν”, δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, προκαλώντας τη μήνη των πολιτών.

Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε μισθώσει τρία αεροπλάνα από τη Ρωσία για 1,3 εκατομμύρια λίρες την ημέρα.

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί δήλωσε ότι το υπουργείο του δεν κατέχει κανένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και ότι αντ’ αυτού χρησιμοποιεί τα αεροπλάνα της THK: “Στο απόθεμά μας, δεν έχουμε πυροσβεστικό αεροπλάνο ή ελικόπτερο. Αυτό συνέβαινε πάντα. Ξεκινήσαμε εργασίες για την αγορά αεροπλάνων με εντολή του Προέδρου μας. Ο προμηθευτής των σημερινών αεροπλάνων είναι η THK”, δήλωσε ο Πακντεμιρλί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και καιρό σε συνεργασία με το THK μισθώνοντας τα πυροσβεστικά αεροπλάνα τους, αλλά κανένα από τα αεροπλάνα της ΤΗΚ δεν είναι ενεργό και έτοιμο προς πτήση επί του παρόντος εν μέσω έλλειψης επαρκούς συντήρησης, προστασίας και… πληρωμάτων. Ο διορισμένος διαχειριστής του διοικητικού συμβουλίου της THK, Τζενάπ Αστσί δήλωσε στις 30 Ιουλίου ότι υπάρχει ανάγκη επενδύσεων αξίας 4 εκατομμυρίων λιρών για να λειτουργήσουν τα αδρανή αεροπλάνα που κάθονται στα υπόστεγα της THK.

Ο υπουργός Πακντεμιρλί αρνήθηκε ισχυρισμούς για σύγκρουση με το THK, αναφέροντας ότι ο λόγος για τον οποίο δεν χρησιμοποιεί τα αεροπλάνα είναι επειδή δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ο Πακντεμιρλί ανέφερε ότι το υπουργείο του πλήρωνε 120-130 εκατομμύρια ευρώ στην THK κάθε χρόνο τα τελευταία 15-20 χρόνια, με τα οποία η Ένωση “θα μπορούσε να ανανεώσει τα αεροπλάνα”.

“Λένε ότι δεν μπορούν να ανανεώσουν τα αεροπλάνα λόγω οικονομικών προβλημάτων, ωστόσο θα μπορούσαν να έχουν ανανεώσει τα αεροπλάνα αντί να χρησιμοποιούν τα χρήματα σε άλλα μέρη. Δεδομένου ότι τα αεροπλάνα δεν ανανεώνονται, δημιουργούν προβλήματα. Για παράδειγμα, πριν από τρία χρόνια, υπήρχε ένα αεροπλάνο [της THK] το οποίο προσγειώθηκε στο νερό αλλά δεν μπορούσε να απογειωθεί ξανά”, δήλωσε ο Πακντεμιρλί στον αρθρογράφο της Habertürk, Ναγκεχάν Αλτσί σήμερα. “Έτσι, προχωρήσαμε στα ελικόπτερα και μισθώσαμε αεροπλάνα από το εξωτερικό. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την THK, γιατί να έχουμε;” είπε ο Πακντεμιρλί.

Πρώην στέλεχος του THK αντέδρασε ενάντια στις δηλώσεις του Πακντεμιρλί, αναφέροντας ότι από τα εννέα αεροπλάνα της οργάνωσης, έξι είναι έτοιμα για χρήση. Ο Μπαϊράμ Ντουμάν, πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου Επιθεώρησης της THK, δήλωσε στην Deutsche Welle Turkish ότι τα αεροπλάνα της ΤΗΚ είναι επί του παρόντος σε θέση να πετάξουν και θα λειτουργούν για πολλά χρόνια ακόμα. “Έχουμε εννέα αεροπλάνα, από τα οποία τα έξι είναι έτοιμα. Γιατί να μην πετάξουν; Τα αεροπλάνα μας δεν είναι αντίκες. Είναι σε καλή κατάσταση, τα αποκαλούμε “Πουλιά της Φωτιάς”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι πυρκαγιές δεν θα είχαν εξαπλωθεί τόσο εκτεταμένα εάν χρησιμοποιούνταν τα αεροπλάνα της THK.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η THK “καταστράφηκε στα χέρια του διαχειριστή”. “Τα αεροπλάνα κάθονται αδρανή, οι πιλότοι έχουν απολυθεί”, δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι είχε προτείνει ένα άλλο μοντέλο. Μιλώντας για διαχειριστή, ο Κιλιτσντάρογλου αναφερόταν στον Αστσί, τον διορισμένο διαχειριστή του διοικητικού συμβουλίου της THK, ο οποίος στις 29 Ιουλίου, όταν τον έψαχναν για να καταθέσουν αίτημα αποστολής αεροσκαφών ήταν “μη διαθέσιμος”, πράγμα που λίγο αργότερα μεταφράστηκε ως “καλεσμένος σε γάμο”, την ώρα που η περιοχή γύρω από την αρχαία Σίδη καιγόταν.

Σχετικά άρθρα: