Η χαράδρα του Βίκου και το σπήλαιο της Σκοτεινής

Η χαράδρα του Βίκου και το σπήλαιο της Σκοτεινής

(Παρέμβαση)

Σε περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας, εργαζόμενοι της Επιχείρησης Υδάτων, έριξαν εκείνη την εποχή στην υπόγεια λίμνη του Σπηλαίου της Σκοτεινής μια βαρκούλα, εγκαταστήσανε πάνω της μια υποβρύχια αντλία και βγάλανε στην επιφάνεια της γης άφθονο νερό.

Για να ποτίσουν τότε τα φυτά τρεις ταξιαρχίες λαχανικών: Δερβιτσάνης, Καλογοραντζής και Δούβιανης.

Γι’ αυτό το γεγονός τότε έγραψα – σε τοπική εφημερίδα – κείμενο με τίτλο: «Η Σκοτεινή που μετατράπηκε σε φωτεινή».

Εδώ δεν θα κάνουμε λόγο για τα νερά του Σπηλαίου της Σκοτεινής, μα για τις τουριστικές αξίες αυτού του φυσικού μνημείου, που περιγράφονται λακωνικά στον Τουριστικό Οδηγό της Κάτω Δρόπολης:

«…Νοτιοανατολικά της Γοραντζής βρίσκεται ο Λάκκος της Σκοτεινής. Στο ανώτερο σημείο του είναι το Σπήλαιο της Σκοτεινής. Το μεγαλύτερο και το βαθύτερη σε όλο το Νότο. Η είσοδός του είναι στενή. Προχωρώντας προς το βάθος φαρδαίνει αρκετά. Σε θρύλο αναφέρεται ότι κάποτε νεόνυμφη, με την τραχηλιά στο στήθος και τη σκούφια στο κεφάλι, μπήκε στο Σπήλαιο για να πάρει νερό. Στην προσπάθειά της για να γεμίσει τη βαλέρα, γλιστρά το πόδι της και … πνίγεται η νύφη στο βυθό. Σε συνέχεια ο θρύλος λέει ότι την πνιγμένη νύφη τα νερά του Σπηλαίου της Σκοτεινής την έβγαλαν στη λίμνη του Οβυρού. Οι έρευνες, που έγιναν από διάφορους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, με χρώμα και πλαστικά αντικείμενα, απέδειξαν ότι το Σπήλαιο της Σκοτεινή επικοινωνεί με τον Οβυρό. Μα…, αν υπάρχει ή όχι κάποιο κενό στο βάθος της υπόγειας λίμνης που να χωράει ανθρώπινο σώμα, δεν επιβεβαιώθηκε ακόμα…».

Δημοτικό Συμβούλιο Δρόπολης και Πωγωνίου αφουγκραστείτε τι θα σας πούμε:

-Ο κόσμος φτιάχνει μια σπηλιά και πλάθει από μόνος του μια ιστορία. Με στόχο την προσέλκυση των επισκεπτών. Εμείς έχουμε το φυσικό Σπήλαιο της Σκοτεινής με τον περίφημο παμπάλαιο Θρύλο της Νύφης και δεν το αξιοποιούμε. Η κάθε Χαράδρα του Βίκου, δεν έχει απολύτως τίποτε περισσότερο, που κάθε χρόνο την επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες…!!!

Ακούγεται ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο αξιοποίησης, που ίσως να βρίσκεται σε συρτάρια Υπουργείου. Αφού δεν υλοποιείται, τζάμπα έχει γίνει.

Σας παρακαλούμε πολύ, για το κοινό καλό, φωτίστε τη Σκοτεινή!

18.10.2020

Σχετικά άρθρα: