Η ψήφος των εν Ελλάδι συμπατριωτών μας για τις εκλογές της 25ης Απριλίου παραμένει «γρίφος»

Η ψήφος των εν Ελλάδι συμπατριωτών μας για τις εκλογές της 25ης Απριλίου παραμένει «γρίφος»

Θα συμμετάσχουν οι εν Ελλάδι συμπατριώτες μας στις εκλογές της 25ης Απριλίου στην Αλβανία ;

Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα, το οποίο βασανίζει μεν τα εκλογικά επιτελεία των παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο μας, αλλά προκαλεί ιδιόμορφο ενδιαφέρον δε, διότι αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν, αν μη τι άλλο, εν μέσω πανδημίας, αφού λάβουμε σοβαρά υπόψη την πρόσφατη δήλωση του γνωστού Αμερικανού επιστήμονα επιδημιολόγου, κ. Anthony Fauci, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο Κορονο’ι’ος θα παραμείνει κίνδυνος στην ανθρωπότητα, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Για του λόγου του αληθές, στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μόνον το 10% των εν Ελλάδι συμπατριωτών μας, εισάκουσαν και ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση των κομμάτων για να ψηφίσουν στα χωριά μας.

Οι επικείμενες γενικές εκλογές, όμως, έχουν μια ιδιαιτερότητα, όσον αφορά την ψήφο των εν Ελλάδι συμπατριωτών μας.

Αφενός ο εκλογικός νόμος ορίζει την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογών, ως αρμόδιο φορέα για να βρει λύση με την ψήφο των Αλβανών υπηκόων μεταναστών στις διάφορες χώρες του κόσμου και, αφετέρου, πρόσφατα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογών της Αλβανίας ανακοίνωσε τη δική της πρόθεση, ώστε οι μετανάστες Αλβανοί υπήκοοι (συμπεριλαμβανομένων και τους εν Ελλάδι δικούς μας συμπατριώτες) να λάβουν μέρος στις εκλογές του Απριλίου, μέσω Ταχυδρομείου… Μια διαδικασία, που προκαλεί πονοκέφαλο, τόσο στα κομματικά επιτελεία, αλλά και στην ίδια την Εφορευτική Επιτροπή, διότι η διαδικασία είναι περίπλοκη, χρονοβόρα, χωρίς εγγυήσεις για να διασφαλιστεί η μυστικότητα και η εγκυρότητα της ψήφου, αλλά θα έχει και κόστος, περίπου 20 Ευρώ για τον κάθε ψηφοφόρο.

Για τους δικούς μας εν Ελλάδι ψηφοφόρους συμπατριώτες μας, όμως, ο πονοκέφαλος και τα πολιτικοεθνικά βάσανα είναι πολλαπλά, μέχρι και δυσεπίλυτα.

Πριν, όμως, εξηγήσουμε τους λόγους, ας κάνουμε μια παρένθεση, για να μάθουμε πως μπορούμε να ψηφίσουμε από το εξωτερικό.

Κατ’ αρχήν, μέσω της πλατφόρμας e-albania, δηλώνουμε τον τόπο κατοικίας μας στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα του κόσμου. Έπειτα, καταθέτουμε Αίτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Εκλογών, όπου ζητούμε να ψηφίσουμε στις εκλογές του Απριλίου από τον τόπο κατοικίας που δηλώσαμε. Εάν το αίτημα γίνει αποδεκτό, αμέσως μας διαγράφουν από τους εκλογικούς καταλόγους του χωριού μας και θα μας συμπεριλάβουν στους εκλογικούς καταλόγους των Αλβανών μεταναστών. Σε συνέχεια, μπορούμε να κατεβάσουμε το ψηφοδέλτιο από την πλατφόρμα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Εκλογών, το συμπληρώνουμε και το στέλνουμε, μέσω ταχυδρομείου στα Τίρανα…, αφού, βέβαια, πληρώσουμε το κόστος της υπηρεσίας που μας προσφέρουν τα ΕΛΤΑ.

Όλη αυτή η επίπονη διαδικασία, όμως, έχει πολλαπλούς πονοκεφάλους για τους συμπατριώτες μας και εγκυμονεί, ταυτόχρονα, μεγάλο ρίσκο:

1. Διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους του χωριού τους και δεν μπορεί να το διορθώσουν, εάν μετανιώσουν αργότερα.

2. Δεν γνωρίζουμε πως θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση τον Απρίλη στην Αλβανία και στην Ελλάδα, ώστε να προτιμήσουν οι συμπατριώτες μας να έρθουν ανενόχλητοι στα χωριά τους και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.(…)

3. Χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος, νομίζω πως οι ψήφοι των Αλβανών μεταναστών ανά της υφηλίου, θα συμπεριληφθούν στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και θα προσμετρηθούν στην κατανομή των εδρών της εκλογικής περιφέρειας Τιράνων. Κάτι που σημαίνει, πως η ψήφος των εν Ελλάδι συμπατριωτών μας, δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα στο εκλογικό αποτέλεσμα στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.(;!)

Εν κατακλείδι, νομίζω, καταλαβαίνετε όλοι σας πως η ψήφος των εν Ελλάδι συμπατριωτών μας για τις εκλογές της 25ης Απριλίου παραμένει «γρίφος». Ένα ρίσκο με ανεπανόρθωτες συνέπειες ίσως, αλλά κι ένας αγώνας δρόμου με την επιστήμη, η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία της προσπάθειας για την απαλοιφή της πανδημίας από τον Κορονο’ι’ο.

Δηλαδή: Μπρος βαθύ και… πίσω ρέμα…!!!

Χρηστάκης ΤΖΙΑΣ

Σχετικά άρθρα: