Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζουν το πυρηνικό καταφύγιο για ασθενείς με κορωνοϊό

Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζουν το πυρηνικό καταφύγιο για ασθενείς με κορωνοϊό
Του Μιχαήλ Λιάπη

Προετοιμασίες φέρεται να πραγματοποιούνται αυτές τις ώρες στο 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TyposThes προκειμένου να δεχθούν ασθενείς με κορωνοϊό εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες θέλουν τους αρμόδιους να ετοιμάζουν το υπόγειο του νοσοκομείου κοσμήματος όπου σημειωτέων λειτουργεί και το «νοσοκομείο εκστρατείας» που είναι και το Πυρηνικό καταφύγιο το οποίο σύμφωνα με άλλες πληροφορίες είναι προστατευμένο και από βιολογικό πόλεμο.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα το σχέδιο που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 50 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του Ε.Σ.Υ. στη Βόρεια Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δήλωση του Βασίλη Κικίλια προστίθενται οι εξής κλίνες ΜΕΘ: 6 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης , 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, 6 στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Οι δυνατότητες του νοσοκομείου πυρηνικού καταφυγίου

Όπως είχε γίνει γνωστό από την ξενάγηση που είχε πραγματοποιηθεί το 2014 στο πλαίσιο διεθνούς ημερίδας πυρηνικής ιατρικής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του 424 ΓΣΝΕ το νοσοκομείο είναι πλήρως εξοπλισμένο να ανταποκριθεί σε συνθήκες πυρηνικού και βιοχημικού πολέμου.

dscn2041

Απόλυτη προστασία

Όπως είχε πει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής, το νοσοκομεία είναι ένα νοσοκομείο απόλυτης προστασίας, όταν το υπέργειο τμήμα του νοσοκομείου δεν μπορεί να λειτουργήσει για οποιοδήποτε λόγο, οι βασικές λειτουργίες εκτελούνται στο καταφύγιο.

Οι χώροι

Ο πρώτος χώρος είναι ο χώρος απορρύπανσης και ακολουθεί ένας αεροστεγής θάλαμος για τις διαφορές πιέσεων. Περίπου οι μισοί χώροι είναι σχεδιασμένοι για τους ασθενείς και για το προσωπικό (ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, μάγειρες καθαριστές , φαρμακοποιούς) και ότι μπορεί να χρειαστεί ένα νοσοκομείο σε καταστάσεις εκστρατείας.

Υπάρχει ένα κεντρικό δωμάτιο ελέγχου απ΄ όπου επιτηρούνται όλα τα συστήματα ηλεκτρονικά, υπάρχουν οκτώ χειρουργεία, τα οποία εξυπηρετούνται από μία κεντρική αποστείρωση για οικονομία χώρου, τέσσερα φαρμακεία, δύο κουζίνες, τέσσερις τραπεζαρίες, ένα μεγάλο μηχανοστάσιο που έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί το καταφύγιο με ηλεκτρικό ρεύμα για κάποιες μέρες.

Η παραμονή στο νοσοκομείο κάτω από τη γη εξαρτάται από το χρόνο που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τροφοδοσία απ΄ έξω. Στο καταφύγιο υπάρχουν δεξαμενές νερού και πετρελαίου και τρόφιμα σε ξηρά μορφή.

Σχετικά άρθρα: