Θυρανοίξια του Αγ. Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη (βίντεο)

Θυρανοίξια του Αγ. Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη (βίντεο)

Τα θυρανοίξια του ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου τέλεσε σήμερα, Τρίτη, στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης ο κ. κ. Βαρθολομαίος, ανήμερα της 30ής επετείου από την ενθρόνισή του ως Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε 20 χρόνια μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, όποτε και καταστράφηκε ολοσχερώς ο προϋπάρχων ναός. Χρειάστηκαν επτά χρόνια μετά την τελετή θεμελίωσης για να γίνουν τα θυρανοίξια και χωρίς το έργο της ανοικοδόμησης να έχει αποπερατωθεί ακόμη στο σύνολό του.

«Το πετραχήλι μου και το Ωμοφόριο θα τα υπογράψω και θα τα αφιερώσω στον Ιερό Ναό» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εμφανώς συγκινημένος. «Να μετατραπούν τα έργα του σκότους και του φανατισμού σε έργα φωτός, αγάπης, ελπίδος, προοπτικής» τόνισε κατά τη διάρκεια της ιστορικής ομιλίας του στο «Σημείο Μηδέν».

Παράλληλα, ο κ.κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε ως μια «νίκη» απέναντι στο σκότος την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, παραθέτοντας τον συμβολικό χαρακτήρα της τοποθέτησης του Τιμίου Σταυρού, πριν από λίγους μήνες: «Η τοποθέτηση του Τιμίου Σταύρου είναι σύμβολο νίκης, της νίκης του λαού. Η θρασύδειλη επίθεση δεν πέτυχε τον σκοπό της. Από τις πρώτες στιγμές της καταστροφής γενναίοι άνδρες και γυναίκες ρίσκαραν ή θυσίασαν την ζωή τους, γιατί ήξεραν ότι η αγάπη είναι σημαντικότερη από το μίσος, η ίδια αγάπη που έφερε τον Χριστό μας στον Σταυρό. Σήμερα ο Σταύρος του Κυρίου μας θυμίζει ότι μέσα από τον θάνατο νίκησε τον θάνατο. Η ανάσταση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου ως ένα προσκύνημα είναι η επιβεβαίωση της ελπίδας μας για Ανάσταση».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνεισέφεραν με τον τρόπο τους στην πολύπλοκη διαδικασία ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου.

Μετά το πέρας του τελετουργικού, οι πύλες άνοιξαν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο, ιεράρχες και επίσημους, εισήλθαν στον υπό ανακατασκευή Ιερό Ναό, όπως προβλέπει η τελετή των θυρανοιξίων.

«Η εμβληματική τελετή των θυρανοιξίων του Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σήμερα, στην 30η επέτειο από την ενθρόνισή του, σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή ανανέωσης της πίστης μας όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρη την οικουμένη» ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος συμμετείχε στην τελετή.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης:

«Ο Παναγιώτατος, ως ο παγκόσμιος ηγέτης της Ορθοδοξίας, μας φέρνει το δώρο του Αγίου Νικολάου καθαυτό. Τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, η χείρα του, είναι εδώ, μπροστά μας. Αυτή η μέρα θα μνημονεύεται για πολύ καιρό ως η εκπλήρωση μιας αποστολής που ξεπερνάει πολύ τα όρια της ενορίας του Αγίου Νικολάου, της Αρχιεπισκοπής και ακόμη και του αμερικανικού κράτους. Είναι η αρχή μιας διακονίας και μιας αποστολής σε ολόκληρη την Οικουμένη, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή της Ορθοδοξίας σε αυτό το ημισφαίριο και ολόκληρο τον κόσμο»

agios-nikolaos-thiranixia-patriarhis-01

Twitter @Elpidophoros

Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ανδρέας Κατσανιώτης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος και στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό».

«Τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου είναι πλέον γεγονός. Ο Ελληνισμός αποδεικνύει ότι όταν βάζει στόχους τους πετυχαίνει. Όταν γκρεμίστηκε η εκκλησία μετά την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Ελληνισμός είπε ότι θα ξαναχτίσει την εκκλησία. Το ξαναέκανε. Και έχουμε αυτό τον μοναδικό χώρο πίστης στο Σημείο Μηδέν που αυτή τη στιγμή ενώνει τον Ελληνισμό και δείχνει ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα» ανέφερε.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι η αποπεράτωση του Ναού δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν θα είναι δυνατό να τελούνται καθημερινά λειτουργίες μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο για την αποπεράτωση του εσωτερικού του Ιερού Ναού θα συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2022, με την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί ως την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα της ίδιας χρονιάς.

«Ο ναός θα εγκαινιαστεί στις 4 Ιουλίου 2022, για να συμπέσει με την 100η επέτειο από την ίδρυση της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής», είχε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου», Μάικλ Ψαρρός.

Τόπος εθνικού προσκυνήματος για τις ΗΠΑ

Ο Άγιος Νικόλαος δεν θα είναι απλώς ένας ελληνορθόδοξος ναός, καθώς, λόγω της σημασίας που έχει η τοποθεσία στο «Σημείο Μηδέν», ο ναός θα λειτουργεί και ως τόπος εθνικού προσκυνήματος για τον αμερικανικό λαό.

Ως το μοναδικό σύμβολο πίστης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ο ναός θα καλωσορίζει ανθρώπους όλων των θρησκειών και των δογμάτων για διαλογισμό και περισυλλογή.

Αναπόφευκτα η ιστορία της ανέγερσης του Αγίου Νικολάου είναι και θα παραμείνει άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την τραγωδία που σημάδεψε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η ανέγερση του με αυτά τα χαρακτηριστικά τον καθιστά τη δεύτερη εκκλησία μετά τον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον που θα λειτουργεί ως εθνικός ναός των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» εκτιμά ότι ο νέος ναός θα είναι ίσως η εκκλησία που θα έχει τους πιο πολλούς μη ορθόδοξους επισκέπτες στον κόσμο και εμφανίζεται σίγουρη ότι θα είναι ο ναός με τους περισσότερους επισκέπτες στην Νέα Υόρκη.

cnn.gr

Σχετικά άρθρα: