Ιγνατίου: Το πρόβλημα Αφγανιστάν θα οδηγήσει ΗΠΑ και Τουρκία σε πραγματική ρήξη

Ιγνατίου: Το πρόβλημα Αφγανιστάν θα οδηγήσει ΗΠΑ και Τουρκία σε πραγματική ρήξη

H υπόθεση των στρατιωτών-παιδιών, που χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί η Τουρκία στη Λιβύη, στη Συρία και σε άλλα πολεμικά πεδία, έχει εκτροχιάσει ξανά την κατάσταση στις σχέσεις της κατοχικής δύναμης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά, όπως και σε άλλες περιπτώσεις η Άγκυρα μετά τη σχετική ανακοίνωση, θα ξεχάσει και αυτό το χαστούκι, διότι αυτή τη στιγμή το συμφέρον της -και ειδικά του Ταγίπ Ερντογάν- είναι να δείχνει ότι «τα βρίσκει» με τη Δύση και ειδικά την Αμερική.

Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Ανέφερε, μεταξύ των άλλων:

Υπάρχει, όμως, πρόβλημα για το συγκεκριμένο θέμα.

Και ο κ. Τζο Μπάιντεν, που υποτίθεται ότι είναι ο πρόεδρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, δεν θα το αγνοήσει.

Άλλωστε πρόκειται για έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο σημείο αυτό, πάντως, πρέπει να τονίσουμε ότι η Ουάσιγκτον έκανε μεν τη μεγάλη κίνηση να ανακοινώσει την συμπερίληψη της Τουρκίας στην έκθεση αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Τα είπε έτσι κι έτσι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Θα έλεγα πως αν ήταν μία άλλη χώρα στη θέση της Τουρκίας, θα είχαμε ήδη δει δια γυμνού οφθαλμού τις επιπτώσεις, αλλά όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, Μπάιντεν είναι αυτός, δεν γνωρίζει κανείς πότε θα αποφασίσει να κτυπήσει.

Και οι Τούρκοι το διαπίστωσαν με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αναλυτές, πάλι οι σχέσεις δοκιμάζονται.

Και για το Αφγανιστάν, όπου θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν θα προχωρήσουν σε συμφωνία ή όχι. Διότι οι Τούρκοι ενώ βρίσκονται σε δεινή θέση διαπραγματεύονται ως να είναι υπερδύναμη.

Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα Αφγανιστάν, αν δεν λυθεί, θα οδηγήσει τις δύο χώρες σε πραγματική ρήξη.

Φαίνεται ότι οι επιτροπές συνεδριάζουν αλλά δεν συμφωνούν. Μέχρι της στιγμής τουλάχιστον.

Οπότε απαιτείται να συνομιλήσουν οι υπουργοί. Και αυτό θα συμβεί την Τετάρτη όπως ανακοινώθηκε στην Άγκυρα.

Οι υπουργοί Άμυνας Λόιντ Όστιν και Χουλουσί Ακάρ, έχουν συμφωνήσει να έχουν τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Όπως είπαμε, παραπάνω, αν δεν συμφωνήσουν οι υπουργοί Άμυνας, τότε υπάρχει πρόβλημα σοβαρό, καθώς οι Αμερικανοί αποχωρούν και τις θέσεις τους, τις οποίες -μετά από μάχες-, καταλαμβάνουν οι Ταλιμπάν.

Αν συμβεί το ίδιο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η κυβέρνηση της χώρας και όλες οι διπλωματικές αποστολές θα είναι όμηροι των Ταλιμπάν.

Αυτό που εντοπίζει κανείς εύκολα και σίγουρα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη ανάγκη του σημερινού προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να υλοποιήσει μία υπόσχεση που έδωσε, για αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου και εάν είναι δυνατό πολύ πριν από την ημερομηνία σταθμό.

Στην ουσία η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο παιγνίδι του αεροδρομίου και χώρες που δεν εμπιστεύεται αυτή η αμερικανική κυβέρνηση, όπως το Ιράν, το Πακιστάν και η Ουγγαρία. Και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει μία μεγάλη στρατιωτική ομάδα για να προστατεύει την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, αλλά και ένας αριθμός στρατιωτών στο αεροδρόμιο.

Και είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η Ουάσιγκτον διαπραγματεύεται με μία αναξιόπιστη χώρα, η οποία δρα αντιαμερικανικά, για να αναλάβει τη μεγάλη αυτή αποστολή.

Για ποιο λόγο δεν συμφώνησαν να αναλάβει το ίδιο το ΝΑΤΟ την αποστολή φύλαξης του αεροδρομίου. Αυτό είναι το πιο σοβαρό ερώτημα.

Τέλος να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, η αμερικανική κυβέρνηση σε διάφορα επίπεδα, έχει εξηγήσει στους Τούρκους τη θέση του προέδρου Μπάιντεν για την Κύπρο, και ειδικά για την Αμμόχωστο.

Αλλά δεν νομίζω ότι δίνει την παραμικρή σημασία ο Ερντογάν.

Από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν όσα του λένε οι Αμερικανοί.

enoplos.gr

Σχετικά άρθρα: