«Ιρανοί χάκερς» πίσω από τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στην Αλβανία

«Ιρανοί χάκερς» πίσω από τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στην Αλβανία

Οι χάκερ κατάφεραν να ματαιώσουν συνέδριο ιρανών αντιφρονούντων κοντά στα Τίρανα.

Η Mandiant αναφέρει σε έκθεσή της ότι βάσισε την εκτίμησή της σε αρκετούς παράγοντες: τη χρονική στιγμή της επίθεσης, το περιεχόμενο ενός καναλιού στο Telegram μέσω του οποίου υπήρξε ανάληψη ευθύνης, και τις ομοιότητες ανάμεσα στον κώδικα της επίθεσης και κακόβουλα προγράμματα που έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον Ιρανών και Αράβων.

Ηκυβερνοεπίθεση που έθεσε εκτός λειτουργίας ιστοτόπους της αλβανικής κυβέρνησης τον περασμένο μήνα ήταν πιθανότατα έργο χάκερ που στηρίζονται από την Τεχεράνη και ήθελαν να ακυρώσουν συνέδριο ιρανών αντιφρονούντων που θα διεξαγόταν κοντά στα Τίρανα, ανακοίνωσε αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας.

Το συνέδριο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το διήμερο 23-24 Ιουλίου από την ομάδα Μουτζαχεντίν ε Καλκ, γνωστή ως MEK, ακυρώθηκε όμως έπειτα από προειδοποίηση των τοπικών αρχών για πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Περίπου 3.000 μέλη της ομάδας MEK ζουν σε καταυλισμό στο Μανζά, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, αναφέρει το Associated Press.

To συνέδριο, με τίτλο Παγκόσμια Διάσκεψη για το Ελεύθερο Ιράν, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στον καταυλισμό παρουσία αμερικανών αξιωματούχων.

Την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση ανέλαβε η ομάδα «Home Land Justice».

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν λογισμικό ransomware για να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα στους υπολογιστές στόχους, μια πρακτική που συνήθως εφαρμόζεται από χάκερ που ζητούν λύτρα για να ξεκλειδώσουν τα δεδομένα. Όλο και περισσότερο όμως προγράμματα ransomware χρησιμοποιούνται και για επιθέσεις με πολιτικό χαρακτήρα, κυρίως από το Ιράν.

«Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί ενεργή απειλή για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε άλλες χώρες-μέλη του NATO» προειδοποίησε η Mandiant.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένουν σε αδιέξοδο, η δραστηριότητα αυτή υποδηλώνει ότι το Ιράν μπορεί να νιώθει μικρότερη αυτοσυγκράτηση στις κυβερνοεπιχειρήσεις του».

Η ΜΕΚ ξεκίνησσε ως μαρξιστική οργάνωση που αρχικά υποστήριξε την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, αργότερα όμως τάχθηκε κατά του Αγιατολάχ και πραγματοποίησε σειρά δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράν.

Πολλά μέλη του κατέφυγαν στο Ιράκ, σήμερα όμως η ομάδα έχει έδρα την Αλβανία.

Σχετικά άρθρα: