Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής

Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής

(Οι δημοδιδάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας)

Σχολικό έτος 1958 – 1959. Η Παιδαγωγική Σχολή Αργυρόκαστρου ετοιμαζόταν να κάνει το πρώτο ξεφούρνισμα δημοδιδασκάλων της Ελληνικής γλώσσας για τις επείγουσες ανάγκες των σχολείων του Ελληνισμού.

(Το 1955 άνοιξε μια παράλληλη τάξη με την Αλβανική στο Γυμνάσιο «Ασίμ Ζενέλι». Διευθυντής ο Βαγγέλης Κωστάκης. Χωρίς βιβλία. Όλα μεταφράσεις των Αλβανικών της αντίστοιχης τάξης. Τα Ελληνικά τα δίδασκε ο Μενέλαος Πόλιος).

Μαθητές παιδαγωγικής σχολής Αργυροκάστρου α
Οι πρώτοι απόφοιτοι της Ελληνικής Παιδαγωγικής Σχολής Αργυρόκαστρου. Σχολικό έτος 1958 – ‘59. Απουσιάζουν στη φωτογραφία τρεις συμμαθητές μας.

Σήμερα που ξεπροβοδούμε για την στερνή του κατοικία έναν απ’ τους δασκάλους των δασκάλων, τον Βασίλη Γκούτζο, θυμούμαι εκείνα τα δύσκολα, ίσως ηρωικά χρόνια και τους ηρωικούς πρωταγωνιστές αυτής της εποχής.

Ξημέρωναν μεταφράζοντας τα αντίστοιχα αλβανικά βιβλία όλων των μαθημάτων οι ακούραστοι καθηγητές μας Γ. Ράφτης και Μ. Πόλιος, δακτυλογραφούσαν και πολυγραφούσαν τις μεταφράσεις και τις περισσότερες των περιπτώσεων μας υπαγόρευαν τα μαθήματα, γιατί έλειπε πότε το χαρτί, πότε το μελάνι και πότε πάθαινε βλάβη ο παμπάλαιος πολύγραφος.

Αυτές οι δυσκολίες, με αυτούς τους επίμονους και υπομονετικούς δασκάλους, μάς δίδαξαν πολλά. Φθάσαμε οι πρώτοι 29 στην τέταρτη τάξη και αρχίσαμε τις πρώτες πρακτικές διδασκαλίες στο… ας το πούμε «πειραματικό» Δημοτικό Σχολείο της Δερβιτσιάνης, με δασκάλους τους: Β. Γκούτζο, Θ. Μπεζιάνη και Δ. Τσιούρη.

Θα ήταν απρεπές να βαθμολογήσω τις παιδαγωγικές ικανότητες αυτών των δασκάλων μετά από 62 χρόνια. Ήταν όλοι τους άψογοι, με ικανότητες που ξεπερνούσαν την ηλικία και τις σπουδές τους.

Ο Βασίλης ήταν ο νεότερος, ήταν απ’ αυτούς που δεν ξεχνιούνται, ήταν πιο κοντά με τους υποψήφιους δασκάλους και ηλικιακά.

Δεν είναι η περίπτωση να μακρηγορώ.

Στέλνοντας τα εγκάρδια συλλυπητήρια στους οικείους του σεβαστού δάσκαλου και συνάδελφου, Βασίλη Γκούτζου, υπενθυμίζω τους υπόλοιπους συλλειτουργούς προαναφερθέντες καθηγητές και δασκάλους, τους συμμαθητές μου ελληνοδιδασκάλους: Γ. Ζαρμπαλά, Μ. Χατζή, Λ. Θανάση, Π. Φώτο, Π. Κατσιάνη, Κ. Σπύρο, Μ. Κάλο, Μ Τσιάκουλη, Στ. Βάσσο, Γ. Παππά, Θ. Λιάλιο, Α. Τσιάτη, που πρόωρα ταξίδεψαν στον Παράδεισο.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ!

Θωμάς Μάντης

Συνταξιούχος δάσκαλος της Ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.

Σχετικά άρθρα: