Ο Μήτσιος «έφτιαξε» το Μεγαλάκκο

Ο Μήτσιος «έφτιαξε» το Μεγαλάκκο

Είχε ακόμα κόσμο το χωριό, κρατιόνταν καλά, σου ενέπνεε την ελπίδα της παραμονής αρκετών κατοίκων, όταν ο Μπερίσα, πρωθυπουργός τότε της χώρας, επισκέφτηκε, ίσως σε περίοδο προεκλογικής καμπάνιας, τη Δερβιτσάνη.

Εκμεταλλεύτηκε την κάθοδο αυτή για το κοινό καλό – την κατασκευή ενός σημαντικού έργου στο χωριό – ο Δημήτρης Μανθ. Μπόμπολης.

Μετά την ομιλία του Μπερίσα στη συνάντηση με τους συγχωριανούς, ο Μήτσιος παίρνει το λόγο και του προτείνει:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, εκτός των άλλων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε σαν χωριό, κάθε χειμώνα με τις πολλές βροχές και κατραχούρες, απειλούνται οι κάτοικοι του «Νέου Μαχαλά» από το «Μεγαλάκκο». Νυχτοξημερώνουν μέσα σε πανικό, μη τυχόν βάλουν μπροστά τα ορμητικά νερά τα σπίτια τους. Κάντε κάτι, πειθαρχήστε το λάκκο, καταλαγιάστε την ψυχή αυτών των ανθρώπων!»

Του αγγίζει ο Δημήτρης, με ωραίο τρόπο σε συνέχεια και το φιλότιμο: «Είστε βορινός, μαλεσόρος κι αν δώσετε το λόγο εσείς, τον κρατάτε κιόλας, είστε μπεσαλήδες …!».

Υποσχέθηκε τότε ο Μπερίσα την κατασκευή του έργου. Κι έγινε το έργο.  

Τότε, με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατασκευάστηκε πρώτα ο φράκτης κι έπειτα οδηγήθηκαν τα νερά σε τούνελ κατασκευασμένο με μπετό – από το κομμωτήριο του Κώτσια κι ως το σημείο που σμίγει ο «Μεγαλάκκος» με το «Σαραντινό» – .

Ο λάκκος από ένα στοιχειό, που απειλούσε χρόνια στη σειρά τη ζωή των ανθρώπων, μπήκε σε τσιμεντένια κοίτη, ημέρεψε, μετατράπηκε πια σε λεωφόρο. Εκεί που πνιγόσουν, πάνω του τώρα πια κινούνται, παρκάρουν αυτοκίνητα, γίνεται περίπατος.

Από ένα λόγο, που τόλμησε και είπε ο Μήτσιος, έγινε η πράξη. Αν το σκεφτείς καλά, θα καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι ο Μήτσιος Μπόμπολης «έφτιαξε» το λάκκο.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η μικρή ιστορία της κατασκευής του «Μεγαλάκκου».

(Στη φωτογραφία, πλάι στην προτομή του Βασιλείου Σαχίνη βλέπετε ένα κομμάτι του πειθαρχημένου «Μεγαλάκκου»).

Σχετικά άρθρα: