Και η Ρουμανία στα «μαύρα πρόβατα» της ΕΕ για την μείωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης

Και η Ρουμανία στα «μαύρα πρόβατα» της ΕΕ για την μείωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης

Η κοινότητα των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης της Ρουμανίας αισθάνεται όλο και πιο απαισιόδοξη για μια σειρά από δημοσιογραφικές παραβιάσεις και την οπισθοδρόμηση προερχόμενη από πολιτικά πρόσωπα, καθιστώντας την τήν τελευταία σε μια αυξανόμενη σειρά χωρών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Τα «μαύρα πρόβατα» της ΕΕ όσον αφορά τα δημοσιογραφικά δικαιώματα είναι εδώ και καιρό η Ουγγαρία, η Μάλτα και η Ελλάδα, καθώς και η Ολλανδία, όπου η ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός δημοσιογράφου έχει αφήσει μια μελανί κηλίδα στην ιστορία της. Αλλά η Ρουμανία, μέλος της ένωσης από το 2007, αντιμετωπίζει τώρα τα δικά της προβλήματα.

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη συντονισμένη εκστρατεία παρενόχλησης κατά της ερευνητικής δημοσιογράφου Εμίλια Σέρκαν, η οποία αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα είχε λογοκρίνει τη διδακτορική του διατριβή.

«Παρόλο που ισχύει η αρχή της εμπιστευτικότητας της έρευνας, οι αρχές επιβολής του νόμου φαίνεται να μην έχουν καταφέρει – σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες – να σημειώσουν σημαντική πρόοδο τέσσερις μήνες αφότου η Εμίλια Σέκραν έγινε στόχος παρενόχλησης και εκστρατείας δυσφήμισης μέσω της δημοσίευσης των προσωπικών της φωτογραφιών και της υποτιθέμενης διαρροής βασικών στοιχείων της ποινικής έρευνας για το θέμα που ενισχύει την αποκάλυψη των προσωπικών της φωτογραφιών», ανέφεραν σε επιστολή που απέστειλαν στους Ρουμάνους πολιτικούς και αστυνομικούς ηγέτες.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Σέρκαν ενημερώθηκε από άγνωστο πρόσωπο στο Facebook ότι πέντε προσωπικές φωτογραφίες της, τραβηγμένες πριν από 20 χρόνια, είχαν δημοσιευθεί σε 24 ιστοσελίδες πορνό. Κατέθεσε καταγγελία στην αστυνομία για την κλοπή των φωτογραφιών και την ανάρτησή τους σε πορνοσελίδες.

Λίγες ημέρες μετά την υποβολή της καταγγελίας, διαπίστωσε ότι ένας μολδαβικός ιστότοπος είχε δημοσιεύσει τις πέντε φωτογραφίες, καθώς και το στιγμιότυπο του μηνύματος στο Facebook που έλαβε και είχε δώσει στη ρουμανική αστυνομία. Συμπεραίνει ότι το άρθρο δημοσιεύτηκε περίπου 40 λεπτά μετά την αποχώρησή της από την αστυνομία και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε σε 74 άλλους ιστότοπους.

Κατέθεσε άλλη μια καταγγελία για πιθανή διαρροή από την αστυνομία. Η αστυνομία της παρουσίασε την έκθεσή της σχετικά με τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η οποία τους απάλλαξε από κάθε κατηγορία. Η Σέκραν δήλωσε ότι ήταν απίθανη και «κατασκευασμένη».

«Είναι ακόμη πιο κρίσιμο να διωχθούν αυτά τα αδικήματα, δεδομένου ότι στοχεύουν συγκεκριμένα μια δημοσιογράφο που έχει απειληθεί για τις έρευνές της σχετικά με την πρακτική της λογοκλοπής από τους επικεφαλής των υψηλότερων κρατικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», αναφέρει η επιστολή.

Όμως οι απειλές αυτές έρχονται εν μέσω ενός κλίματος επιδείνωσης για τους Ρουμάνους δημοσιογράφους, κυρίως από τους πολιτικούς, τους εισαγγελείς και την αστυνομία.

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν περιστατικά όπως απειλές κατά της συζύγου του αρχισυντάκτη του G4Media από υπάλληλο του Υπουργείου Άμυνας, η κράτηση Ιταλών δημοσιογράφων αφού μια γερουσιαστής τους κλείδωσε στο γραφείο της κατά τη διάρκεια συνέντευξης, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στο συνέδριο του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, καθώς και SLAPPs και δικαστικές πιέσεις από τον δήμαρχο μιας περιοχής του Βουκουρεστίου.

Επιπλέον, ένας δικαστής στο Ιάσιο ζήτησε από έναν δημοσιογράφο που αποκάλυψε πιθανή διαφθορά που αφορούσε έναν Ρουμάνο ευρωβουλευτή, να αποκαλύψει τις πηγές του.

Στην περίπτωση των αποκαλύψεων της Σέκραν, οι δικαστικές διαδικασίες κατά του πρωθυπουργού για τη λογοκλοπή σταμάτησαν χωρίς περαιτέρω έρευνα.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι ανεξάρτητες πύλες αγωνίζονται να επιβιώσουν. Εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, η κυβέρνηση μοίρασε χρηματοδότηση στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία σύντομα σταμάτησαν να αναφέρουν τα κυβερνητικά σκάνδαλα. Επιπλέον, τα αιτήματα για την ελευθερία της πληροφόρησης συνεχίζουν να μπλοκάρονται με ισχυρισμούς περί «GDPR» ή σε πολλές περιπτώσεις αγνοούνται οι προθεσμίες, ακόμη και οι δικαστικές αποφάσεις.

Ένα δημοσίευμα του αρχισυντάκτη των μέσων ενημέρωσης G4, Κρίστινα Πανταζί, αναφέρει: «Είναι σαν να έχει τεθεί το κράτος σε ομηρία».

Πρόσθεσε ότι «η Ρουμανία έχει ενταχθεί στις τάξεις των χωρών με αυταρχικές εκδηλώσεις όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, όπου οι δημοκρατικές ολισθήσεις έχουν ήδη τιμωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Φέτος, η Ρουμανία υποχώρησε στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της RSF από το 48 στο 56. Αν και η μεθοδολογία άλλαξε το 2022, ο «επιθετικός πολιτικός λόγος κατά των δημοσιογράφων» και η «παρέμβαση των εισαγγελέων στο δημοσιογραφικό έργο δημιουργεί ‘σοβαρές’ ανησυχίες».

Αν δεν ελεγχθεί, η ΕΕ θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί με άλλη μια προβληματική χώρα όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και, στη συνέχεια, το κράτος δικαίου μεταξύ των μελών της.

Την περασμένη εβδομάδα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα επισκέφθηκε τη χώρα και σχετικά με το θέμα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης δήλωσε: «Βλέπω παρόμοια προβλήματα σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη, ιδίως οικονομική αδυναμία… Βλέπουμε επίσης τα ζητήματα που σχετίζονται με πιθανή πολιτική πίεση στα μέσα ενημέρωσης… Βλέπω τις δικαιολογίες που βασίζονται στον ΓΚΠΔ, αυτό είναι ένα ρουμανικό ζήτημα που αφορά συγκεκριμένη χώρα».

Εξώφυλλο: [Shutterstock/Microgen]

euractiv.gr

Σχετικά άρθρα: