«Και παιδιά θα σας κάνουμε», στη νέα τετραετία…

«Και παιδιά θα σας κάνουμε», στη νέα τετραετία…

ΓΝΩΜΕΣ

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τις οποίες δεν μπορεί να εφαρμόσει στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία και οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι οι εκλογές πλησιάζουν.

Κάποτε ένας πολιτικός έκανε περιοδεία σε χωριά της εκλογικής του περιφέρειας, τα οποία θυμόταν μόνον όταν πλησίαζαν οι εκλογές. Οι σύμβουλοι τού είχαν πει τι να λέει σε κάθε χωριό. Μπέρδεψε, όμως, τα σημειώματα και σε ένα χωριό ηλικιωμένων υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει παιδική χαρά.

«Τι να την κάνουμε, κυρ βουλευτά μου, την παιδική χαρά, αφού δεν έχουμε παιδιά; Εφυγαν όλα για την πόλη», του είπε ο κοινοτάρχης. Απτόητος ο πολιτικός, το πήγε παραπέρα: «Και παιδιά θα σας κάνουμε, βρε…»!

Πώς το θυμηθήκαμε; Ακούγοντας και μετά διαβάζοντας όσα υποσχέθηκε χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ένα συνέδριο για το δημογραφικό πρόβλημα.

Η κυβέρνησή του μπαίνει οσονούπω στον τρίτο χρόνο της θητείας της. Είχε, δηλαδή, όλο το χρόνο να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πολιτικές και μέτρα που θα αρχίσουν να ανακόπτουν την πληθυσμιακή συρρίκνωση της χώρας, η οποία έρχεται με μαθηματική βεβαιότητα, αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες δεκαετίες.

Αντ’ αυτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε επανέλαβε τα ελάχιστα μέτρα που έχουν ληφθεί είτε εξήγγειλε άλλα, τα οποία βγάζουν μάτι ότι έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα.

Για παράδειγμα, είπε ότι «βρίσκεται σε τελική ευθεία προετοιμασίας» το μέτρο της επέκτασης του ωραρίου παιδικών σταθμών και δημοτικών έως τις 6 το απόγευμα, για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς. Αλήθεια, τι σημαίνει «τελική ευθεία». Είμαστε στον Ιούνιο και σε λίγο τα σχολεία κλείνουν. Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο, το καλοκαίρι στις διακοπές; Και γιατί ο πρωθυπουργός περίμενε την 8 Ιουνίου για να εξαγγείλει κάτι που δεν μπορεί παρά να εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά;

Η απάντηση είναι πολύ απλή: πρόκειται για καθαρά προεκλογική εξαγγελία, αφού για να υλοποιηθεί θα χρειαστεί να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Πότε θα γίνουν αυτές; Στην επόμενη τετραετία της ΝΔ, αν της την δώσουν οι ψηφοφόροι. Και αν περισσέψουν κονδύλια από αυτά που θα δοθούν για το ηλεκτρικό ρεύμα ή για την αντιμετώπιση μιας πιθανής έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Δεύτερο παράδειγμα: ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι οι μονάδες υγείας, κυρίως των νησιών, θα στελεχωθούν από γυναικολόγους και παιδιάτρους, ώστε να μη χρειάζεται οι γυναίκες και τα παιδιά να ταξιδεύουν στα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας.

Πρόκειται για την αποθέωση της προεκλογικής υποσχεσιολογίας. Είναι γνωστό ότι στα νησιά υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων γιατρών(παθολόγοι, χειρουργοί, αναισθησιολόγοι), αλλά και νοσηλευτών, που δεν έχουν καλυφθεί στοιχειωδώς στα τρία τελευταία χρόνια. Πώς, λοιπόν, ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει γυναικολόγους και παιδιάτρους, όταν δεν υπάρχουν γιατροί ακόμα και για τις πρώτες βοήθειες;

Η απάντηση είναι και πάλι απλή: έρχονται εκλογές και από το τάξιμο ποτέ κανείς δεν έπαθε τίποτα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε και χτες, για τρίτη φορά, την πρόθεση της κυβέρνησής του να εφαρμόσει ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για να βρίσκουν προσιτή στέγη τα νέα ζευγάρια. Επανέλαβε ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και θα αναζητηθούν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Τα ίδια είχε πει και πριν από ένα μήνα, για να χρυσώσει το χάπι της κατάργησης του ΟΑΕΔ.

Η χτεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη είχε και μια θετική πτυχή. Η αναφορά του στη «συνειδητή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία», για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, είναι αξιοσημείωτη. Αλλά, προφανώς, ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει ότι τα τελευταία χρόνια οι μετανάστες έφυγαν από την Ελλάδα είτε γιατί δεν υπήρχαν δουλειές είτε γιατί αντιμετωπίζονταν σαν δούλοι από στυγνούς εργοδότες. Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει σε αυτό που είπε, δηλαδή την ένταξη των μεταναστών ως ισότιμων μελών στην ελληνική κοινωνία, ίσως χρειαστεί να συγκρουστεί με το πολυπληθές κομμάτι του κόμματός του, που τους θεωρεί απειλή για την αλλοίωση του «εθνικού φρονήματος».

Συμπέρασμα: οι εκλογές πλησιάζουν, το επιβεβαιώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με υποσχέσεις που-γνωρίζει καλά- δεν μπορεί να υλοποιήσει σ’ αυτήν την κυβερνητική θητεία. Πού ποντάρει; Σ’ αυτό που εννοεί μια γαλλική ρήση(αποδίδεται στον Μιτεράν ή στον Σιράκ): «Οι υποσχέσεις δεν δεσμεύουν παρά μόνον εκείνους που τις δέχονται»…

Στο εξώφυλλο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  EUROKINISSI

Γιώργος Καρελιάς / news247.gr

Σχετικά άρθρα: