ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ ΘΑ ΚΑΥΓΑΔΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ ΘΑ ΚΑΥΓΑΔΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ


(Παρέμβαση)

«Για δες καιρό που διάλεξες…», μουρμουρίζω μέσα μου, καθώς παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις, μελετώ προσεκτικά τον «εποικοδομητικό» διάλογο ανάμεσα σε μέλη του συλλόγου «Πύρρος» στην Αμερική.

Το λόγο, γιατί ξέσπασε ο καυγάς, ακόμα δεν τον έχω ξεκάθαρο, αυτό όμως δεν με εμποδίζει, για να κάνω την δική μου παρέμβαση.

Η ανησυχία μου είναι έντονη, για έναν και μοναδικό λόγο. Φεύγουμε ακόμα πιο μακριά, φτάσαμε στην άκρη του κόσμου για ατομική επιβίωση, κι ενώ θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να καταρτίσουμε σχέδια, για το πώς να βοηθήσουμε πραχτικά, χειροπιαστά τους εκεί συμπατριώτες μας, να κρατήσουμε τον τόπο ζωντανό, κάνουμε το αντίθετο.

Διασπόμαστε.

Διασπάτε ο «Πύρρος», έλεος, με τον οποίο συνεργάστηκα άψογα.

Με ενθάρρυνε ο πρόεδρός του, ο Κωνσταντίνος ΤΣΙΟΥΡΗΣ, σαφώς και με την κυρία Θάλεια Μάνου, σε στιγμή μεγάλης απογοήτευσης, για την ανύψωση της προτομής του φυσικού ηγέτη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, Βασιλείου ΣΑΧΙΝΗ στο χώρο μας.

Φρουρός ξανά και σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Μόνος του ο Εθνομάρτυρας, αφού φύγαμε εμείς. Πήραμε, σαν αγέλη, τα έρημα.

Ενώ παραιτουμουν της προσπάθειας, πρόθυμος ο πρόεδρος του «Πύρρου» σε συνομιλία μας, με ενθαρρύνει επίμονα, με απόλυτη ψυχραιμία και σιγουριά, λέγοντάς μου:

«Προχώρα! Σαν να βλέπω, από τώρα, το Σαχίνη ανυψωμένο!».

Μπήκαμε από κοινού στον αγώνα και τώρα ο Σαχίνης – προτομή, είναι εκεί. Έργο πια. Κάτω από τη στεφάνη γέρο πλάτανου.

(Από τα στοιχεία που διαθέτουμε προκύπτει ότι μετά από την εκτέλεση του Σαχίνη, ερχόταν η σειρά να δολοφονηθεί κι ο στενός συναγωνιστής του, ο Μιχάλης ΜΑΝΟΣ).

Το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, το ξαναλέω, το προσέφερε – και τον ευχαριστούμε θερμά – ο «Πύρρος», που τώρα στο εσωτερικό του έχει τριβές. Σε περίοδο φοβερής κρίσης. (Έξω από την αίθουσα που συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του, καραδοκεί η σύγχρονη παγκόσμια πανούκλα. Κι ο τόπος μας έχει την μεγαλύτερη ανάγκη από έμπρακτη συμπαράσταση).

Εύχομαι απ’ αυτό τον καυγά – και στη σελήνη να πάμε εμείς οι Βορειοηπειρώτες θα καυγαδίζουμε – ο «Πύρρος» να βγει νικητής, ενισχυμένος.

Και θα βγει.

Πιο ενωμένος, πιο δυνατός, για να κάνει κι άλλα έργα στην γενέθλια γη.

Σχετικά άρθρα: