«Κανένας δεν σε καβαλάει αν δεν σκύψεις»

«Κανένας δεν σε καβαλάει αν δεν σκύψεις»

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σωκράτης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥΣ

Ένα δικό μας Βορειοηπειρωτικό τραγούδι λέει:

«Επεράσαν κυβερνήσεις
και μεγάλες και μικρές,
μα καμιά δεν σου είπε τι έχεις
Δροπολίτισσα που κλαις…».

Και παρ’ όλο που ο σύντροφος Κολ προτιμούσε κι εφάρμοζε το «χόρεψε κι πήδα, με την κοιλιά… σανίδα». Έκανε καλά. Δεν λένε στα χαμένα «πέρα η φτώχια». Εξάλλου έτρεμε και το πελεκούδι. Η στολή του τσολιά του άρμοζε πολύ.

Πιο εντυπωσιακό είναι το παραδοσιακό γεγονός που, όποιος κυβερνήτης, ξεκινώντας από τον «καιρό του Νώε» και μέχρι σήμερα, κι αν κατέβηκε στα χωριά μας, τον υποδεχτήκαμε με τρικούβερτους χορούς. Με γλέντι. Κι αυτό είναι έργο μεροληπτικών, που μας έβαζαν και μας βάζουν ακόμα να χορεύουμε για να ικανοποιήσουμε τους κυβερνήτες ή και τους κομματικούς παράγοντες, οι οποίοι μας επισκέπτονται για τα συμφέροντά τους… Αν κάποιος θα πει ότι αυτό το απαιτεί η φιλοξενία μας, λαθεύει, διότι δεν πρέπει να φιλοξενήσεις κάποιον που σου αρνείται τα δικαιώματά σου. Διαφορετικά είσαι υπόδουλος … Να όμως, δεν μένουν καθόλου έξω απ’ αυτό το «χορό» ούτε οι …«ηγέτες μας» (με μερικές εξαιρέσεις).

Πάρτε μια συλλογή ελληνόφωνων εφημερίδων, αδέσμευτων δεσμευμένων, απ’ τις αρχές της περασμένης δεκαετίας και θα κουραστείτε περισσότερο βλέποντας αυτούς που χορεύουν στις φωτογραφίες. (Μερικοί τεντώνονται σαν μπίρμπιδες, νομίζοντας ότι έπιασαν τον ουρανό ή και το Θεό με τα χέρια). Λες και σπούδασαν για χορό. Η μοναδική μου παρατήρηση είναι ότι τα δικαιώματα δεν κερδίζονται με… χορούς, παρ’ όλο που όλοι έχουν το δικαίωμα να χορεύουν!

Και ο σύντροφος Ενβέρ, που τα’ χε όλα «φτιαγμένα», χόρευε στη χάση και στην πιάση, ακόμα και με τα νήπια. Έβαζε και κανένα φέσι στο κεφάλι. Αφού πρωτύτερα είχε βάλει καλά το φέσι στο κεφάλι του καθενός μας.

Τώρα, όμως, δεν πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε κανέναν να κάνει την ίδια πράξη. Ο Μάρτεν Λούτερ Κινγκ, μεγάλος αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έλεγε: «Κανείς δεν μπορεί να σε καβαλήσει εάν πρώτα εσύ δεν σκύψεις». Ευκολονόητο τότε: Ότι κανείς δεν μπορεί να σου βάλει το φέσι, εάν εσύ πρώτα δεν κατεβάσεις το κεφάλι…

Σχετικά άρθρα: