Οι κόκκινες νυφικές παντόφλες

Οι κόκκινες νυφικές παντόφλες

(Κοινωνικό θέμα)

Ανησυχούσε ακόμα και για τους εργένηδες του χωριού η Μάνα μου. Κι έκφραζε τη γνώμη της συχνά.  Έλεγε την αλήθεια.

Καρφί στην ψυχή της είχε τους σχεδόν πενήντα πενηντάρηδες του χωριού, που δεν αποφάσιζαν να αλλάξουν τη ζωή τους. Να δεσμευτούν, να παντρευτούν, να ανοίξουν το σπίτι τους.

«Τι κάνουν ακόμα (;!), ομολογούσε, όλο παράπονο. Πότε θα καρπίσουν, πότε θα δημιουργήσουν οικογένεια;! Όλα, στη ζωή, έχουν τον καιρό τους, τη σειρά τους. -Τους πέρασε η ηλικία. Είναι πιο κοντά να κάνουν τα χαρτιά, για να πάρουν τη σύνταξη του ΟΓΑ – όπως λέει ένας χωριανός μας…».

Ανέφερε σαν αιτία του κακού: το σόι, την αδιαφορία, τη φοβία των αγοριών από τα «ξεβγαλμένα» κορίτσια της σημερινής μοντέρνας εποχής…

Συμβούλευε τις φίλες της με ανύπαντρα: «Να μην σας κολλάει ύπνος! Να τα κεντρίζετε συνέχεια! Να τα ξυπνάτε…!».

Μια φίλη, γειτόνισσα, που επισκέπτονταν συχνά τη Μάνα μου κι είχε το μεράκι της παντρειάς του γιου της, τής έλεγε τη χαρά, αλλά εκμυστηρεύονταν και τον πόνο της:

«Σε χαίρομαι, Βήτα, που πάντρεψες τα παιδιά σου! Μπήκαν στη ζωή και μάζεψες τη γνώμη σου! Να, (της έδειχνε με το χέρι), βλέπω τις κόκκινες παντόφλες των νιφάδων σου, πίσω από την πόρτα του σπιτιού και ζηλεύω. Αγωνιώ, πότε θα έρθει τάχα αυτή η καλή ώρα και στο σπίτι μου! Να δω νύφη και εγγόνια κι ας πεθάνω…!!!».

Κι έπεφτε… κουμπί το δάκρυ από το μαράζι της.

Έλεγε και το πικρό, το δυσάρεστο η Μάνα μου: «Σήμερα, καλά παντρεύουν οι γονείς τα παιδιά. Όμως, χαίρονται προσωρινά, γιατί με τον καιρό που μας ξημέρωσε, ζουν κάθε μέρα το φόβο του χωρισμού. Έγινε το διαζύγιο μόδα».

Το ανεύθυνο ζευγάρι, στην κοινωνία που ζούμε, χωρίζει εύκολα σκέπτεται ρηχά. Και δημιουργεί με το διαζύγιο ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά. Τα σακατεύει. Τα αποπροσανατολίζει στη ζωή. Τα πληγώνει βαριά.

(Από «Το βιβλίο της Μάνας μου»)

Σχετικά άρθρα: