Επικαιρότητα

Κοσσυφοπέδιο: Την αναγνώριση της χώρας, τη συνεργασία και την ένταξη στην ΕΕ ζήτησε ο Kurti

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti, ο οποίος παρακολούθησε τη δεύτερη ημέρα της 25ης στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε ο «The Economist» σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, η συνεργασία στην περιοχή και η ένταξη στην ΕΕ είναι ο σωστός δρόμος για μακροπρόθεσμη ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια.

Στο πάνελ της συζήτησης με θέμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ενίσχυση της συνεργασίας και αλληλεγγύης», ο Πρωθυπουργός Kurti επανέλαβε το αίτημα για ένταξη της Ελλάδας στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Ας μην ξεχνάμε ότι 22 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου και επίσης 26 από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Kurti.

Στο πάνελ ήταν επίσης ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Edi Rama, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, ο πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, η Kolinda Grabar-Kitarović, η Πρόεδρος του Δικτύου Μεταρρύθμισης «Δίκτυο» στην Ελλάδα και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Διαμαντοπούλου, και το Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός Kurti μίλησε για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας κατά τη διάρκεια των δύο κυβερνήσεων που ηγήθηκε. Στην κυβέρνηση Kurti 1, το Κοσσυφοπέδιο χαρακτηρίστηκε ως μία από τις χώρες με την πιο επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και εντός 100 ημερών από την τρέχουσα κυβέρνηση, ο αριθμός των ενεργών περιπτώσεων μειώθηκε από 13 χιλιάδες σε 170, ενώ οι νοσοκομειακές περιπτώσεις μειώθηκαν από 750 έως 25. Εντός των πρώτων 66 ημερών διακυβέρνησης, επιτεύχθηκε συμφωνία με την Pfizer για την αγορά 1,2 εκατομμυρίων εμβολίων και εντός 100 ημερών εξασφαλίσθηκαν συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει δεχθεί εμβόλια από τη Ρωσία ή την Κίνα. Πρόσθεσε ότι αυτή η καλή διαχείριση, και στις δύο περιπτώσεις, εκτός από τα κατάλληλα μέτρα, είναι η αξία της συνεργασίας και της θετικής ανταπόκρισης των πολιτών στις εκκλήσεις κρατικών θεσμών.

Εκτός από την καλή διαχείριση της πανδημίας, οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στη δικαιοσύνη, η καταπολέμηση του εγκλήματος και η διαφύλαξη του δημοσίου χρήματος είχαν θετικό αντίκτυπο στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. Πρόσθεσε ότι αυτό επηρέασε επίσης τους οικονομικούς δείκτες, οι οποίοι δείχνουν ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 15%, τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά 30% και οι εξαγωγές κατά 66%, ενώ προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη για το τρέχον έτος να είναι 7,9%.

Η νέα κουλτούρα που έχουμε φέρει με χρηστή διακυβέρνηση, όπου η διαφθορά δεν θα γίνει ανεκτή, εφαρμόζεται ήδη στην πράξη επί τόπου. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία ελέγχου, η οποία θα καταστήσει τις διώξεις μας πιο ενεργές και τη δικαιοσύνη μας πιο αποτελεσματική, δήλωσε ο πρωθυπουργός Kurti.

Ο Albin Kurti μίλησε επίσης για περιφερειακή συνεργασία και οικονομική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. Το Κοσσυφοπέδιο έχει ήδη προτείνει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο ονομάζεται SEFTA (Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης), το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ως ίσα μέλη και ως εκ τούτου θα βασίζεται σε μια ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το μοντέλο EFTA-EEA.

ibna

Γιώργος Μύτιλης

Recent Posts

Ιδού το κράτος – συμμορία!

Στο προηγούμενο άρθρο μας, με τίτλο «Να προσέξει ο κ. Μητσοτάκης», που δημοσιεύτηκε μία ημέρα…

1 ώρα ago

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Αλβανών και Σέρβων

Μετά από αυτήν τη δήλωση, άμεση ήταν η αντίδραση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας τον…

2 ώρες ago

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία έστειλαν επιστολή στον Κούρτι: Η Πρίστινα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι,…

2 ώρες ago

Η ερμηνεία του Έντι σε σκηνοθεσία Ράμα

Ο Έντι Ράμα ζει και αναπνέει από τη δημοσιότητα, ξέρει να χειρίζεται τον «φακό» και…

2 ώρες ago

Η ιστορία και τα ανιστόρητα για τη γενοκτονία των ποντίων

Όμως αυτό δεν ισχύει πάντα, γιατί - όταν αδικείσαι σε οποιοδήποτε επίπεδο και αντιδράς δια…

17 ώρες ago

Για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia-2 συμφώνησαν Ρωσία – Κίνα

Η Ρωσία συζητά εδώ και χρόνια την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia-2 για να…

17 ώρες ago