Κώστας ΡΑΚΑΣ, ταλαντούχος Έλληνας Μειονοτικός γελοιογράφος: «Από κανέναν μην ελπίζεις τη λύτρωση»

Κώστας ΡΑΚΑΣ, ταλαντούχος Έλληνας Μειονοτικός γελοιογράφος: «Από κανέναν μην ελπίζεις τη λύτρωση»

ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Αυτές τις μέρες, έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, ο Κώστας ΡΑΚΑΣ! Το κείμενο που ακολουθεί εκδόθηκε το 2017

Ένα σκούντημα έκανα στον ταλαντούχο γελοιογράφο, από την Κάτω Λεσινίτσα, Κώστα Ράκα:

«Κώστα, θαυμάζω την καταπληκτική σας γελοιογραφία! Χρόνια τώρα κρατάει αυτό το συναίσθημα. Από τότε που βοηθούσατε, με την υπέροχη δημιουργία σας και το «Λαϊκό Βήμα».

Κάποτε καυτηριάζατε τον πόλεμο με τουφέκι. Τώρα δεν ξέρω πώς σαρκάζετε τον άοπλο πόλεμο … Με την γελοιογραφία σας μάς προκαλείτε γέλιο και σκέψη».

Και ο αγαπητός μας Κώστας, απαντάει:

«Αγαπητέ, Γιώργο, σας ευχαριστώ για την αξιολόγηση του έργου μου!

Ποτέ δεν διαχώρισα τη δημιουργία μου – τις πάνω από 20 χιλιάδες γελοιογραφίες – σε χρονικά συστημικά διαστήματα.

Από την πρώτη γελοιογραφία, αυτή του 1979, και ως την πρόσφατη, σχεδόν με όλες, εκπέμπω μηνύματα στο φιλότεχνο κοινό. Όλο το έργο μου είναι διαχρονικό και εκφράζει το «πιστεύω» μου.

Παραμένω γελοιογράφος της απεικόνισης των διεθνών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.

Η δημιουργία μου αξιολογείται θετικά από τα ΜΜΕ και από την κοινωνία. Εργάστηκα στα περιοδικά «Hosteni», «MAPO», στην εφημερίδα «Albania Free», στον Αλβανικό Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό, κλπ.

Κάθε χρόνο δημοσιεύω περίπου 600 γελοιογραφίες. Διατηρώ πλούσιο αρχείο με θεματολόγιο από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Επιθυμώ να ανοίξω έκθεση με έργα χαρακτικής και γελοιογραφίες, είτε να εκδώσω αυτό το έργο σε λεύκωμα, αλλά απουσιάζει ο χορηγός.

Άνοιξα την πρώτη ατομική έκθεση, με στήριξη της Αλβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, στην Καλλιθέα το 2006. Η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα κοιμάται.

Σαν γελοιογράφος έχω κερδίσει 28 εθνικά βραβεία και 4 πρώτα διεθνή.

Σαν καλλιτέχνες Έλληνες μειονοτικοί, αν δεν είμαστε ενωμένοι, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ποτέ δεν θα κάνουμε προκοπή …!!!

Σας εύχομαι ό,τι το καλύτερο! Καλή επιτυχία!».

Υστερόγραφο: Ο δημιουργός καλύτερη γελοιογραφία, σε όλη την προσπάθειά του, θεωρεί την εικονιζόμενη, που παρουσίασε στο Διεθνή Διαγωνισμό Γελοιογραφίας στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1986, όπου κέρδισε 46 τις εκατό των ψήφων για το Μεγάλο Βραβείο.

Το περιστέρι του Κ.Ράκα

Το χέρι που κρατάει κλαρί ελαιόδεντρου σου δημιουργεί την εντύπωση του περιστεριού, που αντί καρπού, κρατάει ανθρώπινα κράνη. Η ιδέα είναι: «Από κανέναν μην ελπίζεις τη λύτρωση σου».

Σχετικά άρθρα: