Κ. Μητσοτάκης: «Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό, η ιστορία δεν ξαναγράφεται»

Κ. Μητσοτάκης: «Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό, η ιστορία δεν ξαναγράφεται»

Σαφή μηνύματα και προς την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει, έστειλε από την Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης για τα Δυτικά Βαλκάνια ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί από κανένα δεσποτικό αναθεωρητισμό και ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του.

Σε μια ομιλία εστιασμένη στην ανάγκη ασφάλειας των Βαλκανίων και τις προοπτικές ένταξής τους στην ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», ανέφερε χαρακτηριστικά, δήλωση με αποδέκτη φυσικά το τουρκικό καθεστώς και την κλιμακούμενη προκλητικότητα.

«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί», δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, «η Σύνοδος χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί, σε μια πόλη που αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών».

Επίσης, υπογράμμισε πως «η συμμετοχή των ξένων ηγετών στη Σύνοδο αποδεικνύει τη σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η ευαίσθητη αυτή περιφέρεια από ζώνη έντονων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε περίοδο δημιουργικών συνθέσεων».

Ενώ επισήμανε ότι «κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και η ανακούφιση των πολιτών από τις ανατιμήσεις».

Πηγή: myportal.gr 

Σχετικά άρθρα: