Με τη βοήθεια της ExxonMobil η μελέτη της Αλβανίας για τερματικό LNG στον Αυλώνα

Με τη βοήθεια της ExxonMobil η μελέτη της Αλβανίας για τερματικό LNG στον Αυλώνα

Χάρης ΑΠΟΣΠΟΡΗΣ

Η Excelerate Energy, η ExxonMobil και η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψαν προ ημερών μνημόνιο συνεργασίας προκειμένου να διεξάγουν μελέτη που θα εξετάσει τη βιωσιμότητα της κατασκευής νέου τερματικού LNG στον Αυλώνα.

Με βάση το μνημόνιο, η Excelerate θα προετοιμάσει τη μελέτη για μια μονάδα LNG που θα περιλαμβάνει την ηλεκτροπαραγωγή μέσω της αναβάθμισης του υφιστάμενου σταθμού στην περιοχή, αλλά και τη διανομή του LNG στην Αλβανία και στις γύρω χώρες μέσω λύσεων μικρής κλίμακας.

Όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος και δ.σ. της Excelerate, Στίβεν Κόμπος, “καθώς η Αλβανία προσπαθεί να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα, πιστεύουμε ότι μια λύση με LNG θα παρέχει αξιοπιστία στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας και θα συμπληρώσει τις ΑΠΕ”.

Από την πλευρά της, η υπουργός ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου, τόνισε πως “η διαφοροποίηση των προμηθειών και η ενίσχυση της ασφάλειας είναι κρίσιμες για την Αλβανία και για τους γείτονές μας στα Βαλκάνια. Πιστεύουμε ότι το LNG μπορεί να είναι κλειδί για την επίτευξη των στρατηγικών αυτών στόχων και ως λύση για το περίπλοκο έργο Vlora TPP”.

Παράλληλα, ο Εντ Ώστιν, επικεφαλής στρατηγικής και χαρτοφυλακίου LNG της ExxonMobil, ανέφερε πως “βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια διερεύνησης αυτής της ευκαιρίας. Οι παγκόσμιοι πόροι και η αξιόπιστη εφοδιαστική αλυσίδα LNG της ExxonMobil μπορεί να βοηθήσει την Αλβανία να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο και να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη επάρκεια εφοδιασμού”.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο γ’ τρίμηνο του φετινού έτους, με απώτερο στόχο να είναι έτοιμο το έργο ήδη από το 2023.

energypress.gr

Σχετικά άρθρα: