Μητσοτάκης: Αντιμέτωπη με casus belli η Ελλάδα – Θα προστατεύσουμε την κυριαρχία μας

Μητσοτάκης: Αντιμέτωπη με casus belli η Ελλάδα – Θα προστατεύσουμε την κυριαρχία μας

Καθαρά μηνύματα στην Άγκυρα τόσο για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων όσο και για το Κυπριακό εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από τον ΟΗΕ, ενώ σημείωσε ότι «η Ελλάδα ζει από το 1995 με την απειλή του casus belli».

Η τουρκική παραβατικότητα έναντι της Ελλάδας, το Κυπριακό και η κλιματική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και εξέφρασε τη χαρά του, «που μαζί με την Ελλάδα, οι ηγέτες άλλων οκτώ χωρών επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος. Η χώρα μας είναι δεσμευμένη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».  

«Η ελπίδα γεννιέται μέσα από τη συνεργασία. Για πρώτη φορά ο πλανήτης ένωσε τις δυνάμεις του και παρήγαγε σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλά και ασφαλή εμβόλια. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε από κοινού και διένειμε με τρόπο δίκαιο ανάλογα με τον πληθυσμό της τις δόσεις εμβολίων στα κράτη – μέλη της. Συμφωνήσαμε ως Ευρωπαίοι σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο οικονομικής στήριξης, που πήρε τη μορφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συμφωνήσαμε και στη δημιουργία κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Συζητάμε επίσης για το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να αποφύγουμε μία καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων. Η εμπειρία του κορωνοϊού απέδειξε πως η συλλογική μας αντίδραση μπορεί να επιτύχει, και αυτό πρέπει να κάνουμε και για το κλίμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 «Από το 1995 η Ελλάδα ζει υπό την απειλή του Casus Belli»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ήμασταν πάντα δεσμευμένοι στο Διεθνές Δίκαιο. Και πάντα ενεργούμε με ό,τι πρεσβεύει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματά του, τα οποία απαγορεύουν τη χρήση βίας, ωστόσο από το 1995 η Ελλάδα ζει υπό την απειλή του Casus Belli».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο».

«Αυτό που συνέβη το 2020, όταν η Άγκυρα αύξησε τις προκλήσεις δεν πρέπει να επαναληφθεί», πρόσθεσε.  

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την εθνική μας κυριαρχία, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως θα κάνει ότι μπορεί ώστε αντί για μάχες να προωθηθεί μια θετική ατζέντα. «Είμαστε δεσμευμένοι να ζούμε μαζί».

«Σε αυτό που είμαι απαισιόδοξος είναι το ζήτημα της Κύπρου. Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς θα συνεχίσουμε μαζί με τον γ.γ. του ΟΗΕ τον αγώνα για μία αμοιβαία λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Οποιαδήποτε συζήτηση για δύο κράτη είναι μη αποδεκτή».

«Ναι» στην ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε.

«Η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς, λίγα έχουν γίνει. Στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, η ΕΕ πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι ασφαλώς σε βάρος των διατλαντικών δεσμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός, σχετικά με την ανάγκη όπως την χαρακτήρισε, της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα: