Μια πετυχημένη αποστολή του Π.Σ. «Άγιος Κοσμάς» Λειβαδιάς

Μια πετυχημένη αποστολή του Π.Σ. «Άγιος Κοσμάς» Λειβαδιάς

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η αποστολή του Π.Σ. «Άγιος Κοσμάς» στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Συμμετείχαν πολλοί πιστοί από τα γύρο χωριά και συγκεκριμένα από αυτό της Μάλτσανης, της Τσερκοβίτσας και του Αγίου Ανδρέα, αλλά και αρκετά μέλη και φίλοι του συλλόγου μας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

β

Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ακολούθησε εξόρμηση για τον καθαρισμό του ναού και του περιβάλλοντα χώρου που είχε κατακλεισθεί από την έντονη βλάστηση.

Ο επιβλητικός ναός είναι κτισμένος στα μέσα του 19ου αιώνα, ωστόσο η ίδρυση της μονής ξεπερνάει τα 1000 χρόνια.

Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν λείψανα του αρχαίου μοναστηριού, τα οποία αναδείξαμε με τις εργασίες.

Για την ιστορία να πούμε ακόμα ότι το μοναστήρι αυτό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την περιοχή μας, καθώς εκτός της θρησκευτικής του αποστολής είχε και έντονο κοινωνικό ρόλο.

γ

Εκεί λειτούργησε το πρώτο σχολείο όπου αναδείχθηκαν οι πρώτοι ελληνοδιδάσκαλοι της περιοχής.

Χρηματοδότησε κοινωφελή έργα, όπως γέφυρες, μύλους, πηγάδια, κλπ.

Ο σύλλογός μας, πιστός στην υπηρεσία της προστασίας και ανάδειξης του πολιτισμού και των αξιών του τόπου, απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή την επόμενη χρονιά και της καθιέρωσης αυτής της εορτής ως ένα σημαντικό ετήσιο αντάμωμα.

Τέλος, η συμμετοχή χθες των δεκάδων νέων, μας γεμίζει με αισιοδοξία για την συνέχιση της αποστολής του συλλόγου μας, αλλά και την αναζωογόνηση του τόπου γενικότερα.

Από: ΠΣ «Άγιος Κοσμάς», Λειβαδιάς

Σχετικά άρθρα: