«Μπλε Διάδρομος»: Έρχεται ο νέος οδικός άξονας που θα ενώσει Ελλάδα και Αλβανία

«Μπλε Διάδρομος»: Έρχεται ο νέος οδικός άξονας που θα ενώσει Ελλάδα και Αλβανία

Εντός του έτους θα γίνει η δημοπράτηση του οδικού άξονα Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά, το οποίο αποτελεί τμήμα του «Μπλε Διαδρόμου» που θα συνδέει την Καλαμάτα με τη Βόρεια Ιταλία.

Με προϋπολογισμό περί τα 240 εκατ. ευρώ, ο άξονας Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά θα είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος με μήκος 70 περίπου χιλιομέτρων και δύο λωρίδες άνα ρεύμα κατεύθυνσης (συν τη ΛΕΑ), ενώ θα πλαισιώνεται από 14 συνολικά ανισόπεδους κόμβους.

Ο αυτοκινητόδρομος αναμένεται να κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να τον έχει εντάξει ήδη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2021-2027.

Ο νέος οδικός άξονας Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά θα ενώσει την Ελλάδα με την Αλβανία και αποτελεί κομμάτι του «Μπλε Διαδρόμου», ενός οδικού δικτύου 1.500 χιλιομέτρων που θα εκτείνεται από τη Βόρεια Ιταλία έως την Καλαμάτα κατά μήκος των ακτών.

Στο έργο του Μπλε Διαδρόμου συνολικά εμπλέκονται 8 χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία.

Τα έργα κατασκευής στην Κροατία έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο και εκτιμάται πως το κροατικό τμήμα του Μπλε Διαδρόμου θα παραδοθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στην Αλβανία, η κατασκευή ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020, αλλά η πανδημία έβαλε το πρότζεκτ στον «πάγο». Το αλβανικό τμήμα του «Μπλε Διαδρόμου» έχει, συνολικά, μήκος 315 χιλιομέτρων.

Το ελληνικό κομμάτι του Μπλε Διαδρόμου θα ξεκινά με σύνδεση με ανισόπεδο κόμβο στην Εγνατία Οδό και οι υπόλοιποι κόμβοι προβλέπεται να κατασκευαστούν στις θέσεις Κοσμηρά-Ασβεστοχώρι, Γραμμενοχώρια, Πασσαρώνος, Ζίτσας, Καρυές, Καλπάκι, Δολιανά, Ραβένια, Βήσσανη, Δελβινάκι, Ζάβροχο, Κτίσματα και Κακαβιά.

fanaripress.gr

Σχετικά άρθρα: