Μόνο με λίγες γραμμές…

Μόνο με λίγες γραμμές…

Μόλις αντικρίζεις το εικονιζόμενο σκίτσο του Αλέξανδρου Τσιούρη, αμέσως η φαντασία σου πάει στην ταχύτητα.

Λες: «Κοίτα πόσο γρήγορα, με τι ταχύτητα έγινε η γυναικεία μορφή!». Βγήκε από μέσα του το σκιτσογράφημα – η έμπνευση της στιγμής. Όμως, είχε ολοκληρωθεί το έργο, πρώτα στη φαντασία του καλλιτέχνη.

(Ήξερε τι να κάνει ο Αλέξανδρος – είχε ξεκάθαρη σκέψη, ξεκάθαρη επιλογή).

Με λίγες γραμμές, με λίγα στοιχεία, μόνο με ένα πέρασμα χεριού, χωρίς να γυρίσει πίσω, χωρίς να σβήσει, χωρίς κόπωση, έριξε το πετυχημένο σκίτσο στο χαρτί.

Στο ερώτημά μας: – Πώς έγινε το σκιτσογράφημα κι αν είναι εύκολο ή δύσκολο αυτό το είδος ζωγραφικής; – ο καλλιτέχνης με τα επαγγελματικά του εφόδια που διαθέτει, ξεδιάλυνε την απορία μας:  

«Πρόκειται για σκίτσο δυο – τριών λεπτών, φιγούρας που αλλάζει στάση ανά τέσσερα πέντε λεπτά, ενώ έχουν προηγηθεί αρκετά άλλα πριν από αυτό…

Η ευστοχία της λιτότητας και της πληρότητάς του, οφείλεται στη σχεδιαστική «προθέρμανση» που προηγήθηκε, στο γενικότερο εκφραστικό ύφος της αφαιρετικής – εξπρεσιονιστικής (υποκειμενικής) ματιάς του ζωγράφου και ο περιορισμένος χρόνος, ο οποίος ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του αισθητικού ενστίκτου, ώστε να επικεντρωθεί στα ουσιώδη μορφοπλαστικά στοιχεία που αναδεικνύουν την γοητεία μιας λιτής και αρμονικής σύνθεσης!

Δεν θεωρείτε εύκολο να αποδίδεται μια μορφή με λίγες γραμμές, απαιτείται συνεχείς επαφή με το σχέδιο, ένα είδος προπόνησης. Όπως συμβαίνει στο μπάσκετ, όπου η ευστοχία των ελεύθερων βολών, είναι αποτέλεσμα συστηματικής προπόνησης!».

Και στα ανώτερα, Αλέξανδρε, να ανέβεις πιο ψηλά, σε απάτητες κορυφές, είναι η εγκάρδια μου ευχή!

Γιώργος Μύτιλης