Οδοιπορικό στην Κορυτσά!

Οδοιπορικό στην Κορυτσά!

Η Κορυτσά βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αλβανίας και απέχει μόλις μισή ώρα από τα ελληνικά σύνορα της Κρυσταλλοπηγής. Ως εκ τούτου, αποτελεί τουριστικό προορισμό για πολλούς Έλληνες, ενώ παρουσιάζει πολλά σημεία για τους ταξιδιώτες που αποφασίζουν να την επισκεφτούν.

Οι ελληνόφωνοι ταξιδευτές δεν θα συναντήσουν κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία. Πέρα από συμπατριώτες μας που ζουν μόνιμα στην πόλη, υπάρχουν πολλοί Αλβανοί οι οποίοι μιλούν άριστα ελληνικά. Πράγματι, ακόμα και πέρα από την γλώσσα, το ελληνικό στοιχείο είναι έκδηλο στην Κορυτσά. Από μαγαζιά και καφετέριες θα ακούσεις συχνά ελληνική μουσική, ενώ μπορεί να συναντήσεις και ελληνικές σημαίες, βολτάροντας στην πόλη, είτε με τα ποδιά είτε με ποδήλατο, μέσο πολύ διαδεδομένο.

Εμείς πάντως συνιστούμε περπάτημα. Το κέντρο της, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι μοντέρνο και ολοκαίνουργιο, προσφέρεται να το εξερευνήσεις ποδαράτο. Υπάρχει άπλετος χώρος, μεγάλα πεζοδρόμια, πάρκα, ενώ οι οδηγοί οχημάτων σέβονται απόλυτα τις διαβάσεις, κάνοντας τον περίπατο ακόμα πιο ευχάριστο.

Copy-of-shen-gjergji
Ο πεζόδρομος του Shen Gjergji

Δύο σημεία ειδικά αξίζει να τα περπατήσεις. Το πρώτο είναι ο πεζόδρομος του “Shen Gjergji” (Άγιος Γεώργιος), ο οποίος συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό από καφέ, μπυραρίες και εστιατόρια για κάθε γούστο. Ξεκινώντας από το άγαλμα του άγνωστου στρατιώτη που κοσμεί την κορυφή του πεζόδρομου, φτάνεις στο τέλος του, όπου θα συναντήσεις ένα πανύψηλο κτίριο, στο οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό για να βιώσεις από ψηλά την υπέροχη θέα της πόλης.

parku-rinia
Άποψη του Πάρκου Νεότητας

Το δεύτερο σημείο που προσφέρεται για ατελείωτες βόλτες είναι το “Parku Rinia”(Πάρκο Nεότητας), το ομορφότερο και μεγαλύτερο σε όλη την Αλβανία. Κυριολεκτικά μία τοποθεσία που θα σε αφήσει άφωνο. Θα το βρεις απέναντι από το Στάδιο Σκεντερμπάου, την έδρα της ομώνυμης ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, η οποία δεν περνάει και την καλύτερη φάση της ιστορίας της. Το βαρύ πρόστιμο και τιμωρία που της επέβαλλε η UEFA -10χρονο αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της και 1.000.000 ευρώ πρόστιμο- κοντεύουν να… αφανίσουν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη την μόνιμη τα τελευταία χρόνια πρωταθλήτρια Αλβανίας.

Μπορείς να εξερευνήσεις την Bulevardi I Rebublican (Λεωφόρο Δημοκρατίας), τον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, για να ανακαλύψεις τα καλύτερα εστιατόρια, πολλά μαγαζιά και εντυπωσιακά νεοκλασικά. Σε αυτή τη λεωφόρο στη διασταύρωση με τον πεζόδρομο του Shen Gjergji θα συναντήσεις και τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, ο οποίος κοσμεί την πόλη από το 1992.

Kor

Άλλωστε, στην Κορυτσά εντοπίζεται μεγάλη κοινότητα χριστιανών Ορθόδοξων, όπως και μουσουλμάνων, οι οποίοι συζούν ειρηνικά. Αν σε ενδιαφέρουν τα θρησκευτικά μνημεία θα ήταν καλό να επισκεφθείς το Τζαμί Ηλίας Μιραχόρι, ένα από τα αρχαιότερα τζαμιά σε όλη Αλβανία.

Αν πάλι σε ενδιαφέρουν τα μουσεία η Κορυτσά προσφέρει άφθονο πολιτισμικό πλούτο. Το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης της Αλβανίας έχει πλούσια αρχεία περίπου 6.500 εικόνων και 500 άλλων αντικειμένων από ύφασμα, πέτρα και μέταλλο. Στην Κορυτσά βρίσκεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ως μουσεία λειτουργούν το πρώτο Αλβανικό Σχολείο, καθώς και το σπίτι και πινακοθήκη του ζωγράφου Βάνγγους Μίο.

pazari

Ο καλύτερος τρόπος με διαφορά, πάντως, για να βιώσεις τον παλμό της πόλης είναι να επισκεφτείς το βραδάκι το “Pazari. Πρόκειται ίσως για την πιο μαγική περιοχή της Κορυτσά. Πεζόδρομοι στρωμένοι με πέτρα, υπέροχα κτίρια που θυμίζουν μια διασταύρωση του δικού μας Θησείου και της παριζιάνικη Μονμάρτρη, η πλατεία του Παζαριού είναι ιδανική για να πιεις το ποτό σου. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά σε όλους τους κλειστούς χώρους σε όλη την Αλβανία. Γι’ αυτό μην παραξενευτείς αν περάσεις βράδυ κατά τους νυχτερινούς μήνες από το Παζάρι και δεις όλους τους θαμώνες στα μαγαζιά περιμετρικά της πανέμορφα φωτισμένης πλατείας να είναι τυλιγμένοι με κουβέρτες και να ζεσταίνονται στην προσωπική τους φωτιά. Πρόκειται για μια προσφορά των εκεί καταστημάτων για να μην χάσουν τους… καπνιστές πελάτες τους! Τις πρωινές ώρες λειτουργεί σε στοά της πλατείας το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Η Κορυτσά σίγουρα είναι ιδανική και για τους λάτρεις της μπύρας. Στην πόλη παράγεται η παλαιότερη -90 χρόνια παρακαλώ- και γνωστότερη μπύρα της χώρα, η “Birra Korca.

birra-korca

Μάλιστα, το εργοστάσιο παραγωγής της, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, είναι ανοιχτό για ξενάγηση τα πρωινά στο κοινό. Όταν τελειώσεις με την περιήγηση στο εργοστάσιο μπύρα, μπορείς να επισκεφτείς και την μπυραρία που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις για να απολαύσεις μια παγωμένη μπύρα!

fosonline.gr / Ειρήνη Στεφανάκη

Σχετικά άρθρα: