Οι Ταλιμπάν πρότειναν στην Τουρκία να διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν πρότειναν στην Τουρκία να διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Μετά από πρόταση των Ταλιμπάν, η Τουρκία μπορεί να καταλήξει να λειτουργεί το αεροδρόμιο στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, με τους ίδιους τους Ταλιμπάν να παρέχουν ασφάλεια, αλλά η απόφαση εκκρεμεί ακόμη, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος την Παρασκευή.

«Οι Ταλιμπάν πρότειναν να λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Δεν έχουμε ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με αυτό το θέμα», δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan εν μέσω συνεχιζόμενων εκκενώσεων μετά τη φονική τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης λίγο έξω από τους χώρους του αεροδρομίου.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη πριν από την απογείωσή του στο Σεράγεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, ο Erdogan καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και τόνισε ότι τέτοιες επιθέσεις από το Daesh/ISIS δείχνουν τη σοβαρή απειλή της τρομοκρατικής ομάδας τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο.

Είπε ότι η αποτρόπαιη επίθεση κατέστησε σαφές πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια στο Αφγανιστάν και ότι προτεραιότητα του κράτους προς το παρόν είναι η απομάκρυνση των Τούρκων πολιτών.

Παρά την επίθεση, η εκκένωση τουρκικών στρατευμάτων καθώς και αμάχων συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η τρομοκρατική ομάδα ISIS-K, η αφγανική θυγατρική της Daesh/ISIS, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 90 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 16 Αμερικανών στρατιωτών.

Ο Erdogan είπε ότι η τουρκική πρεσβεία στο Αφγανιστάν μεταφέρθηκε στη στρατιωτική ζώνη μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου η πρώτη συνάντηση μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων και Ταλιμπάν διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες.

Εάν είναι απαραίτητο, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες συναντήσεις και η Τουρκία θέλει να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με εγκάρδιο τρόπο, πρόσθεσε.

Ο Erdogan είπε ότι οι συναντήσεις είναι ο μόνος τρόπος για να δουλέψουμε πάνω στις προσδοκίες και να διαπραγματευτούμε, να εξασκήσουμε τη διπλωματία.

Αμέσως μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel πρότεινε επίσης συνεργασία με την Τουρκία για το Αφγανιστάν, είπε ο Erdogan.

«Φυσικά, έχουμε συχνές συναντήσεις με την καγκελάριο όπως γνωρίζετε, συναντιόμαστε, αναθεωρούμε οδικούς χάρτες», πρόσθεσε. «Αλλά φυσικά είναι σαφές ότι είναι πολύ αργά για ορισμένα πράγματα. Η απόφαση να συνεργαστούν με την Τουρκία ήταν καθυστερημένη. Ενώ όλοι έφευγαν από το Αφγανιστάν, εμείς μείναμε στην Καμπούλ. Συνεχίσαμε τη διαδικασία εκεί με τον ιδανικότερο τρόπο».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 300.000 Αφγανοί μετανάστες τόσο εγγεγραμμένοι όσο και μη εγγεγραμμένοι στην Τουρκία, όπως είπε.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χειριστεί άλλο μεταναστευτικό κύμα, είπε ότι έχει χτίσει τείχη κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία.

ibna

Σχετικά άρθρα: