Ομαδικές βαπτίσεις μαθητών μας σε Ελλάδα και Κύπρο

Ομαδικές βαπτίσεις μαθητών μας σε Ελλάδα και Κύπρο

Γράφει

ο Βασίλης Γ. ΛΑΧΑΝΑΣ

Ήταν τα πρώτα χρόνια του εκδημοκρατισμού της Αλβανίας, της ελεύθερης επικοινωνίας με την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα.

Από το προηγούμενο σύστημα μόνον απώλειες κληρονομήσαμε.

Τα παιδία μας, γεννημένα το 1967 – 1990, προφανώς ήταν αβάφτιστα.

Έτος, 1992. Η Επιτροπή Παιδείας της πολιτικής μας οργάνωσης «Ομόνοια», σε συνεργασία με σχολεία και κοινωνικούς παράγοντες από τον ελλαδικό χώρο, διοργάνωσε διάφορες δραστηριότητες συνεργασίας. Έγινε τεράστια δουλειά για να βοηθηθούν τα ελληνικά σχολεία στην Βόρειο Ήπειρο.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος ήταν η οργάνωση της ομαδικής βάπτισης των μαθητών. (Με όλους τους μαθητές μετά το κανονικό ωράριο, γινόταν μάθημα κατήχησης, οργανωμένη προσέλευση σε λειτουργίες στις εκκλησίες, κ.λ.π.

Για να διευκολύνουμε τους γονείς που δεν μπορούσαν, λόγω βίζας και οικονομικής δυσχέρειας, να κάνουν το μυστήριο της βάπτισης των παιδιών τους στην Ελλάδα, οργανώθηκαν ομαδικές βαπτίσεις, σε συνδυασμό και με διακοπές σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα.

187794318_1644699782407732_7263520244324730291_n β

Θυμίζω δύο ομαδικές βαπτίσεις: 1992, παραμονή Μεγάλης Εβδομάδας, Πάσχα και μετά, 87 μαθητές φιλοξενήθηκαν στη Λαμία.

Στην παράλια στο Ποσειδώνιο στα Καμένα Βούρλα, παρουσία τοπικών αρχόντων: νομάρχη, δήμαρχου, βουλευτών, ιερέων και απλών πολιτών, βαφτίστηκαν οι 87 μαθητές. Για πρώτη φορά στη ζωή τους παρακολούθησαν τα ιερά μυστήρια τις Μεγάλης Εβδομάδας και γιόρτασαν μαζί με τους Λαμιώτες το Άγιο ΠΑΣΧΑ.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, 1992, πάνω από 100 μαθητές φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο σε κυπριακές οικογένειες, βαφτίστηκαν και πέρασαν ωραία ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και Πρωτοχρονιά. Παρακολούθησαν πολλές εκδηλώσεις, πέρασαν ωραίες και συγκινητικές στιγμές στη Μαρτυρική ΚΥΠΡΟ.

Εκείνη την περίοδο πολλοί μαθητές έγιναν επίσημα Χριστιανοί ορθόδοξοι, τώρα πια όλοι τους μεγάλοι, θυμούνται τις ωραίες στιγμές, διατηρούν τις φιλικές σχέσεις.

Σχετικά άρθρα: