Ο Έντι Ράμα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης για τη νέα του κυβέρνηση

Ο Έντι Ράμα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης για τη νέα του κυβέρνηση

Την τρίτη κατά σειρά θητεία του ως πρωθυπουργός της Αλβανίας κέρδισε σήμερα ο Έντι Ράμα. Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας στα τριάντα χρόνια μεταπολίτευσης.

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση 20 ωρών, ο Έντι Ράμα εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της αλβανικής Βουλής. Ειδικότερα, υπέρ του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ψήφισαν 77 βουλευτές, 53 κατά, ενώ υπήρχε και ένας βουλευτής που απείχε. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρωτοφανές για τα αλβανικά δεδομένα είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην κυβέρνηση πλειοψηφούν οι γυναίκες, που με 15 υπουργεία καλύπτουν τα δύο τρίτα του κυβερνητικού σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό, των υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας, Υγείας, Οικονομικών, Ενέργειας και Υποδομών, Πολιτισμού, Τουρισμού, Γεωργίας και άλλων ηγούνται γυναίκες. Πρόκειται για τα υπουργεία που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, τους οποίους ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Σήμερα η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε ζητήσει προκαταρκτικά ενημέρωση από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της χώρας σχετικά με το κατά πόσον είναι καθαρό το ποινικό μητρώο καθενός από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

newsit.gr

Γιώργος Μύτιλης