Ο Έντι Ράμα προειδοποιεί το λαό για την τεράστια ενεργειακή κρίση που χτυπά την πόρτα

Ο Έντι Ράμα προειδοποιεί το λαό για την τεράστια ενεργειακή κρίση που χτυπά την πόρτα

Με μια σοβαρότητα που δεν συνηθίζει να εμφανίζεται ο Αλβανός πρωθυπουργός, απευθύνθηκε στον αλβανικό λαό, προειδοποιώντας για τεράστια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που θα χτυπήσει όλες τις χώρες του κόσμου, δίχως να εξαιρείται η Αλβανία.

«Δεν είναι ούτε σεισμός, ούτε ιός, ούτε πλημμύρα και δόξα τω Θεώ δεν απειλεί τις ζωές των ανθρώπων. Αλλά από οικονομική και κοινωνική άποψη υπάρχει μια αρνητική ενέργεια που μπορεί να έχει επιπτώσεις σοκ στην καθημερινή ζωή των οικογενειών, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία, στις τιμές αγαθών και άλλων υπηρεσιών.

«Το φαινόμενο της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα σε όλες τις διεθνείς αγορές, καθώς και η ισχυρή ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με μια γενική αύξηση των τιμών των καθημερινών καταναλωτικών αγαθών, βρίσκονται σήμερα ενώπιον όλων των χωρών, όπως οι σιλουέτες ενός εχθρικού στρατού στον ορίζοντα του δύσκολου χειμώνα που αντιμετωπίζει ο κόσμος», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού, ο οποίος στη συνέχεια έκανε μια ανάλυση της κρίσης που έχει απασχολήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ράμα παρουσίασε λεπτομερώς την παγκόσμια κρίση, δίνοντας μια σειρά από λόγους.

 Πρώτον, είπε ότι αυξάνεται η ζήτηση ενέργειας ως μέρος της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία. 

Το δεύτερο ήταν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. 

Τρίτον, μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων, που επηρέασαν τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά αερίου

και τέταρτον τη χαμηλή παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση των τιμών σε τρεις χώρες. Στη Βρετανία, όπου σύμφωνα με τον Ράμα, η τιμή της ενέργειας θα αυξηθεί για 15 εκατομμύρια νοικοκυριά. 

Στην Ιταλία, όπου οι πολίτες έχουν ειδοποιηθεί για αύξηση 40% στις τιμές της ενέργειας και στη Βουλγαρία όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 72% από τις αρχές του έτους.

Αλλά παρόλο που ανακοίνωσε ότι η Αλβανία θα επηρεαστεί από την κρίση, ο Ράμα δεν εξήγησε ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι άποροι, οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις θα προστατευτούν, αλλά δεν έδωσε καμία επιλογή για το πώς και πόσο θα αυξηθεί η τιμή της ενέργειας στην Αλβανία και πώς θα αποφευχθεί η επιδείνωση των οικογενειακών προϋπολογισμών από το αλυσιδωτό αποτέλεσμα της κρίσης.

echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα: