Ο Δήμος Δρόπολης και Πωγωνίου καταδικάζει τις προσπάθειες που παροτρύνουν κι επιδιώκουν την καλλιέργεια εθνικού μίσους, απ’ όπου κι αν προέρχονται

Ο Δήμος Δρόπολης και Πωγωνίου καταδικάζει τις προσπάθειες που παροτρύνουν κι επιδιώκουν την καλλιέργεια εθνικού μίσους, απ’ όπου κι αν προέρχονται

Τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται συνεχώς η προπαγάνδα από συγκεκριμένη εκπομπή κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού των Τιράνων, σχετικά με την διαστρέβλωση της ιστορίας, τα ήθη κι έθιμα του Λαού της Δρόπολης και του Πωγωνίου.

Όσο κι αν επικαλούνται οι συντελεστές της συγκεκριμένης εκπομπής πως δεν αποσκοπούν στην καλλιέργεια εθνικού μίσους, στην ουσία αυτό πράττουν.

Όσο κι αν ισχυρίζονται πως η τουρκοκρατία επιδίωκε την αφομοίωση των υπολοίπων λαών, στην ουσία νομιμοποιούν κι αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Ενώ για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, η προσπάθεια αφομοίωσης τους συνεχίστηκε τόσο επί εποχής του Βασιλιά Ζωγκου, όσο και στην 45χρονη περίοδος του ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Οπότε, η αναβίωση παρόμοιων φαινομένων στην 30χρονη πορεία της πλουραλιστικής και δημοκρατικής Αλβανίας, μόνο αγανάκτηση και δυσαρέσκεια μπορούν να προκαλέσουν στους κατοίκους της Δρόπολης και του Πωγωνίου.

Εν ονόματι των συμπολιτών μας, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις προσπάθειες και διαμαρτύρεται έντονα στις αρμόδιες κρατικές αρχές κι υπηρεσίες, ώστε να παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει η διασπορά εθνικού μίσους στο χώρο και στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση οφείλει να γίνει αντικείμενο εξέτασης, τόσο της εισαγγελίας, όσο και του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΑΜΑ).

Ο Δήμος Δρόπολης και Πωγωνίου εκφράζει την πεποίθηση ότι κανένα ντοκιμαντέρ κι εκπομπή, δεν μπορεί να κλονίσει τη φιλία και τη συνεργασία των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με τους υπόλοιπους Αλβανούς συμπολίτες μας. Επίσης, διαβεβαιώνει τους πάντες πως θα συντελέσει θετικά με κάθε δημοκρατικό μέσο και τρόπο στην κοινή μας διαδρομή, στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Ωστόσο, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταχραστεί τη φιλοξενία των κατοίκων της Δροπολης και του Πωγωνίου, με αποτέλεσμα να τους ανταποδίδει αυτή την πατροπαράδοτη αρετή με δηλητήριο μίσους και διχόνοιας.

Μολαταύτα, ελπίζουμε και πιστεύουμε πως τέτοιες ενέργειες αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα, έστω κι αν κατάφεραν προσωρινά να αναστατώσουν τη γαλήνη και τη μόρφωση που χαρακτηρίζουν τους Δροπολίτες και τους Πωγωνίσιους…

(Από το Δελτίο Τύπου του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου)

Σχετικά άρθρα: