Ο Μπερίσα μηνύει τον Μπλίνκεν για τις κυρώσεις σε βάρος του

Ο Μπερίσα μηνύει τον Μπλίνκεν για τις κυρώσεις σε βάρος του

Μήνυση κατά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ετοιμάζει ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα μετά τις κυρώσεις του πρώτου.

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μηνύσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με δημοσίευμα των tiranatimes.com.

Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα της απόφασης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να χαρακτηρίσει τον πρώην πρωθυπουργό και την άμεση οικογένειά του «ανεπιθύμητα πρόσωπα» λόγω εμπλοκής σε υπόθεση διαφθοράς.

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Μπλίνκεν, ο Μπερίσα εξέδωσε δήλωση αμφισβητώντας την εγκυρότητα των ισχυρισμών του Μπλίνκεν.

«Δεν έχει γίνει ούτε μία καταγγελία βασισμένη στη νομική κατηγορία κατάχρησης δημόσιων πόρων ή οποιασδήποτε μορφής διαφθοράς από οποιοδήποτε άτομο ή ίδρυμα κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Θα ήθελα να προσθέσω ότι όλα αυτά τα χρόνια στην υπηρεσία του λαού, η οικογένειά μου δεν κέρδισε ποτέ κανένα δημόσιο περιουσιακό στοιχείο και τήρησε τους νόμους της χώρας αυστηρά. Ο επιτυχημένος πόλεμος κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρωθυπουργού, όπως τεκμηριώθηκε σε αρκετές εκθέσεις από τις αμερικανικές υπηρεσίες ήταν ένας ουσιαστικός παράγοντας που επέτρεψε στην Αλβανία, υπό την κυβέρνηση της οποίας ηγήθηκα, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, να υπογράψει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης-Σύνδεσης και την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων στον Χώρο Σένγκεν».

Στη δήλωσή του, ο Μπερίσα κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να δημοσιοποιήσει κάθε είδους τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του σχετικά με αυτόν ή την οικογένειά του.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή ήταν μια λυπηρή απόφαση, αλλά δεν θα επηρέαζε τον θαυμασμό του για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή των ΗΠΑ στην ανάπτυξη της Δημοκρατίας στην Αλβανία.

Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να μηνύσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για δυσφήμιση.

Θεωρεί δε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει παραβιάσει την αξιοπρέπειά του και την αξιοπρέπεια του αλβανικού λαού.

sputniknews.gr

Σχετικά άρθρα: