Ο παππα-Θανάσης κοντά στα παιδιά των Βορειοηπειρωτών

Ο παππα-Θανάσης κοντά στα παιδιά των Βορειοηπειρωτών

ΠΡΟΣΩΠΑ

Λένε ότι  στην  καρδιά  του  χειμώνα, με χιόνια στα βουνά και παγωνιές στους κάμπους, ο Ντουραχάν Πασάς μεσάνυχτα αποφάσισε να  πραγματοποιήσει  εκστρατεία. Νόμισε τη λίμνη των Γιαννίνων πεδιάδα και διέταξε να περάσει πάνω της το μεγάλο ασκέρι του. Για καλή τύχη το παχύ παγωμένο «στρώμα» της άντεξε, δεν έσπασε κι  οι γενίτσαροι  βγήκαν στην απέναντι  όχθη αβλαβής. Για το θαύμα αυτό, λένε, ο Πασάς σήκωσε χριστιανικό  εικόνισμα. Η μονή, που κτίστηκε μετά  από χρόνια στο ίδιο μέρος, φέρει κι αυτή το όνομα του Ντουραχάν.

Η άλλη ιστορία, η σημερινή, σχετίζεται με την προσωπική προσπάθεια του παπά Θανάση από τη Βωβούσα. Αυτός ο καλοσυνάτος άνθρωπος ανέλαβε πρωτοβουλία να οικοδομήσει στο Ντουραχάν, κοντά στη μονή, σχολείο και οικοτροφείο μαζί, που λειτουργούν κανονικά από το 1980.

Στόχος του να στεγάσει, να μορφώσει  παιδιά  οικονομικά αδύναμων οικογενειών, για τα οποία  πονάει βαθιά η ψυχή του. Πόνεσε και την πληγή μας, των Βορειοηπειρωτών, μετά το ’90. Ακόμα και των Αλβανών. Δέχτηκε αρκετά παιδιά στο σχολείο, συμπαραστάθηκε σε πολλές δικές μας οικογένειες με προσωρινή διαμονή στην πόλη των Γιαννίνων.

Δεν ζητιανεύει. Από μόνοι τους, ευεργέτες κι απλοί πολίτες με οικονομική άνεση, επειδή έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, του προσφέρουν. Πότε ρουχισμό, πότε τρόφιμα, πότε λεφτά. Του συμπαραστέκονται στην εκτέλεση του έργου.

Φροντίζει για την πρόοδο των παιδιών, ποθεί να είναι τακτικά, υπάκουα. Να σέβονται, να εκτιμάν. Όσα αριστεύουν κι όταν αποσπούνται από τη σχολή του, τα προωθεί σε άλλες ανώτερες σχολές. Έχει τις ανάλογες προσβάσεις.

Κάποια στιγμή τον ακούσαμε να φωνάζει δυνατά. Να λέει: «Είναι πολλά τα φωτιστικά στα Γιάννενα. Καταναλώνεται άσκοπα αρκετή ηλεκτρική ενέργεια. Η πόλη μπορεί να φωτιστεί κάλλιστα με λιγότερες λάμπες. Ας δοκιμάσουν πρώτα οι αρμόδιοι και θα πειστούν για τη σπατάλη. Την ηλεκτρική ενέργεια που θα εξοικονομούμε, είναι καλά να τη δίνουμε στα αδέρφια μας τους Βορειοηπειρώτες, που τους λείπει».

Πάντα σκέφτεται εποικοδομητικά ο παππα – Θανάσης.

Υ.Γ.: (Το πορτραίτο που δανειζόμαστε, είναι του ταλαντούχου ζωγράφου, Γιώργου Μήτση κι έγινε -όπως αναφέρει ο ίδιος- εκ του φυσικού στις κατασκηνώσεις της Μονής ΝΤΟΥΡΑΧΑΝΗΣ στη Λευκάδα, το 1995.)

Το κείμενο είναι από το βιβλίο ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, έκδοση στο τυπογραφείο ΑΡΓΥΡΩ, Αργυροκάστρου, το 2007.

Σχετικά άρθρα: