Ο Ράμα τα δίνει όλα… Συνομιλίες Αλβανίας-ΝΑΤΟ για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο λιμάνι Porto Romano

Ο Ράμα τα δίνει όλα… Συνομιλίες Αλβανίας-ΝΑΤΟ για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο λιμάνι Porto Romano

Σε συνομιλίες με το ΝΑΤΟ για την κατασκευή μιας ναυτικής βάσης στο λιμάνι Porto Romano, ένα υπό κατασκευή λιμάνι στις ακτές της Αδριατικής, βρίσκεται η Αλβανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα (Rama) σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, ο Rama ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Porto Romano, που βρίσκεται κοντά στην παραλιακή πόλη του Δυρραχίου και φιλοδοξεί να καταστεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, θα έχει εμπορικό τμήμα καθώς και στρατιωτική ναυτική βάση.

Η στρατιωτική βάση θα κατασκευαστεί και θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΝΑΤΟ και την Αλβανία, ανακοίνωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός. «Σύντομα θα επιστρέψουμε στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας σχετικά με την πρότασή μας για εγκατάσταση ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ στο νέο λιμάνι στο Δυρράχιο», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τον Μάιο ο Rama είχε κάνει επίσης γνωστό ότι η κυβέρνησή του πρόσφερε στο ΝΑΤΟ τη ναυτική του βάση Pashaliman, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων.

Το Pashaliman κατασκευάστηκε από τη Μόσχα ως υποβρύχια βάση τη δεκαετία του 1950 προκειμένου να φιλοξενήσει 12 υποβρύχια κοντά στην Αυλώνα, ενώ το ΝΑΤΟ ήδη ανακατασκευάζει την αεροπορική βάση Kucova, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων για να χρησιμοποιηθεί από τη συμμαχία, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Reuters – NATO in talks to build naval base in Albania, prime minister says

hellasjournal.com

Σχετικά άρθρα: